Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Rekordmye oljepenger smører budsjettet

Bruken av oljepenger øker til 194 milliarder kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Det er 2,8 prosent av oljefondets verdi.

Flere kilder på Stortinget bekrefter onsdag morgen overfor NTB at Solberg-regjeringen legger opp til å bruke 194 milliarder kroner fra oljefondet i statsbudsjettet for neste år.

Det innebærer en økning i oljesmøringen med 25 milliarder kroner. I år har regjeringen anslått at det vil bli brukt 168,8 milliarder kroner fra oljefondet.

– Budsjettet svarer på de utfordringene norsk økonomi står overfor, både på kort og lang sikt, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun møtte pressen utenfor sin bolig i Oslo tidlig onsdag morgen.

Jensen la til at det kommer tiltak som raskt skal bremse veksten i arbeidsledigheten, i tillegg til strukturelle tiltak for omstilling på lengre sikt.

Regjeringen foreslår å kutte selskapsskatten til 25 prosent neste år, og ytterligere ned til 22 prosent innen 2018, får NTB bekreftet. Personskatten skal senkes tilsvarende.

De samlede skattekuttene neste år blir noe under 10 milliarder kroner, får NTB opplyst.

Ifølge Dagens Næringsliv får ni av ti personer skattelette neste år. Etter det Aftenposten erfarer, vil de med inntekt over 3 millioner kroner få skatteskjerpelser. En person med rundt 430.000 kroner i inntekt – anslått til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, får rundt 2.000 kroner i skattelette neste år, ifølge avisen.