Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rapport: Vekstkommuner taper økonomisk

Om kort tid skal planen for framtidens transport- og boligløsninger i Oslo og Akershus vedtas. Planen vil blant annet føre til underskudd for kommunene med størst befolkningsvekst, fastslår Norconsult.

Planen skal gjøre Asker, Lillestrøm, Sandvika, Ski og Ås til regionbyer, mens mer enn dobbelt så mange steder i Akershus skal forvandles til lokale byer. Planen skal vedtas i høst, men allerede nå har organisasjonen bak storsatsingen, Plansamarbeidet, bedt rådgivningsselskapet Norconsult vurdere effektene, skriver Aftenposten.

Og ifølge avisen vil mange av forslagene slå positivt ut, men det er også påfallende mange varsler om gal utvikling og ønskede effekter som uteblir.

– Det er åpenbart at når vi blir så mange flere, så blir det også flere bilreiser. Bare i et storbyområde som Oslo er det mulig å klare seg uten bil. Der går også utviklingen i retning av mindre bilbruk. I Akershus lar ikke dette seg gjøre, sier fylkesordfører Anette Solli i Akershus til avisen.

– Her klarer vi ikke å lage et kollektivtilbud som er stort nok i omfang. Vi trenger dessuten drahjelp fra staten til å finansiere utbygging som skal til, sier hun.

Selskapet fastslår dessuten at Oslo-regionen ikke vil oppleve økt konkurransekraft, og advarer også om andre betydelige farer ved planen. Mer kollektivtransport vil for eksempel gi økt risiko for uønskede hendelser i kollektivsystemet og konsekvensene av «store hendelser» i samferdselssystemet blir større.

I noen av de prioriterte vekstområdene er det dessuten store utfordringer knyttet til skred og flom.

Det pekes også på en stor mulighet for større konflikter som er knyttet til fortetting og nyere kulturminner fordi disse gjerne ligger i tettbygde strøk. Også tap av friluftslivsarealer vil kunne skape konflikter.