Illustrasjonsfoto

Påsken kan bli snøfri

Årets påske oppleves forskjellig alt ettersom hvilken landsdel man bor i. På Vestlandet har flere skisentre måttet stenge allerede før påske på grunn av snømangel. Og det kan bli stadig mer vanlig, spår forskere.

Klimaforsker Eystein Jansen ved Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen mener at de mest populære hyttebyene i høyfjellet kan bli snøfrie i løpet av 20-30 år, melder NRK.

– Godt skiføre kan bli unntaket om 20– 30 år. Sannsynligvis vil man måtte over 1.000 høydemeter for å finne snø, eller så får man eventuelt ta påskeferien i Nord-Norge, sier Jansen.

Årets alpinsesong har vært den dårligste noensinne for alpinsentrene i lavereliggende strøk på Vestlandet, og på et populært sted som Kvamskogen i Hordaland er alle skisentrene stengt i påsken. Skjærtorsdag var det fire plussgrader og regn i området.

– På slutten av forrige århundre var det nesten ett hundre prosent sikkert at det ble godt skiføre på steder som Kvamskogen. Men nå ser vi at oppvarmingen allerede er i gang. Norge blir varmere år for år, konstaterer Jansen.

Særlig de årene hvor påsken er sen, vil norske påsketurister måtte belage seg på å reise både høyt og langt for å få snø under skiene i framtiden.