Slik skal skolen se ut når den er ferdig. (Illustrasjon: Asplan Viak/Veidekke)

Måtte rive deler av ny storskole før den var ferdigbygd

Setningene var så omfattende at en del av den nye storskolen Stuenes skole i Arendal kommune måtte rives.

Det kommunale foretaket Arendal Eiendom KF er byggherre og Veidekke Agder er totalentreprenør for skolebygget som er på totalt 10.900 kvadratmeter.

I februar måtte de gå til det steget å ta ned en del av bygget – en bygningskropp på 250 kvadratmeter – før den var ferdigstilt.

Årsaken var at det etter oppstart av montasjearbeidene ble oppdaget store setninger i fyllingen under deler av bygget.

– Totalentreprenøren valgte en fundamenteringsløsning med masseutskiftning av myrmasse til komprimert steinfylling. I randsonen av denne steinfyllingen, som er 11-12 meter på det høyeste, har vi hatt en sigeprosess som har gått utover det som var forventet, forklarer prosjektleder i Arendal Eiendom KF, Jarl Bollmann Pedersen til Byggeindustrien.

Fortsatte å synke
På det meste hadde bygget sunket 7-8 centimeter, og Veidekke Agder satte i verk tiltak for å få stoppet sigeprosessen.

– Det første man gjorde var å kjøre skuminjeksjon inn under ringmuren til bygningskroppen. Dette hadde en viss effekt, men det fortsatte likevel vel å sige mer enn forventet.

– Deretter prøvde man å pele rundt ringmuren og tanken var å få jekket bygget opp igjen, men løsningen ble trukket etter at pelearbeidet var begynt. Det ble for komplisert. Totalentreprenøren besluttet dermed at deler av bygget måtte tas ned og erstattes med ny fundamentering på peler, forklarer Bollman Pedersen.

Vet ikke kostnaden

Det setningsskadede bygget er nå fjernet og pelearbeidene er i gang. Arendal Eiendom KF vil ikke spekulere i hvor mye setningsproblemene kommer til å koste.

– Det er ikke presentert noen tall for hva dette kommer til å bety for økonomien i prosjektet, og det er heller ikke noe vi ønsker å spekulere i. Diskusjonen om hvem som er ansvarlig lar vi også ligge foreløpig. Nå vil vi bare ha prosjektet tilbake på skinner, sier Bollmann Pedersen som håper at prosjektet vil unngå de store forsinkelsene.

– Det er bare en liten del av bygget som er rammet, og vi har ikke fått indikasjoner på store tidsoverskridelser. Vi planlegger utfra at bygget står ferdig 1. januar 2015 som avtalt, sier Bollmann Pedersen.

- Uheldig for alle parter

Han beskriver det som har skjedd som svært uheldig for alle parter.

– Det er en spesiell og kjedelig situasjon, men vi må bare ta det herfra og gjøre det beste ut av det. Det er normalt med en setningsprosess i en såpass dyp steinfylling som vi har hatt her, men ingen kunne forutse at den ville oppføre seg som den har gjort her, sier prosjektlederen.

Nye Stuenes skole i Arendal bygges i en totalentreprise av Veidekke Agder.

De hadde oppstart av grunnarbeider i juni 2013, betongarbeidene startet i september 2013 og montasje av betongelementer var i gang fra midten av november 2013. Kontraktssummen er på nær 200 millioner kroner.

Veidekke ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken.