Seks nye eneboliger, kanskje? (Illustrasjonsfoto)

Se hva dere kunne fått for stupemillionene, Hamar

Kommunepolitikere på Hamar, lukk øynene nå. Dette kunne dere fått for pengene om dere hadde unngått stupetårn-mageplasket.

Hamars nye stupetårn som skulle kostet 1,5 millioner kroner kan komme til å koste så mye som 29 millioner kroner. I ettepåklokskapens navn spør vi, hva kunne Hamar ha fått for disse pengene?

Noen splitter nye kommunale eneboliger, kanskje? Nye eneboliger fullført i 2012 kostet i gjennomsnitt 28 400 kroner per kvadratmeter inklusive tomt i fjor. Med de norske snittprisene som grunnlag, kunne med andre ord Hamar kommune ført opp seks eneboliger på 170 kvadratmeter for rett i underkant av 29 millioner kroner

Byggeindustriens sjefredaktør Per Helge Pedersen anbefaler i sin nettleder i dag Hamar kommune å ta inngangspenger for at folk skal få se det skeivberegnede tårnet på Hamar, men spørsmålet er om ikke Rjukan har fått en større turistmagnet og mer ut av kronene sine da de investerte fem millioner kroner i de mye omtalte solspeilene i fjellsiden.

Det er mye idrettsglede i et stup, men det er det jammen i fotballek også. Valle kommune åpnet i år et splitter nytt idrettsanlegg med flott kunstgressbane til 10 millioner kroner.

Eller hva med å åpne opp lommeboka for litt kultur? Staben ved Samovarteateret i Kirkenes kunne på slutten av fjoråret smile ekstra bredt fordi Sør-Varanger kommune ga dem et splitter nytt teaterbygg til 30 millioner kroner.

Det var riktignok ikke et stupetårn Lista fikk i 2009, men lokalavisen kalte det nye museumsbygget i bygda i alle fall for et turist-fyrtårn. Prislappen på spleiselaget mellom fylkeskommunen i Vest-Agder og Farsund kommune kostet 20 millioner kroner til sammen.

I Gausdal åpnet Pretre i september en av de mest avanserte takstolfabrikkene i Europa. Selve byggingen av den høyteknologiske fabrikken kostet i underkant av 30 millioner kroner, altså noe av det samme som stupetårnet i Hamar kan komme til å koste. Den nye fabrikken kan riktignok ikke gi deg stup i friskt Mjøsa-vann, men den kan årlig produsere 126 000 takstoler på to skift.