Halvparten sover med åpent vindu

Mer enn halvparten av befolkningen sover med vinduet åpent om sommeren. Dette kommer fram i en landsdekkende undersøkelse InFact har gjort for strømleverandøren Fjordkraft.

Frisk luft står høyt i kurs i Norge, og det er ikke bare i våken tilstand nordmenn liker friluftsliv. Også om natten liker vi å puste inn frisk luft, og i sommerhalvåret sover mer enn halvparten av befolkningen med åpent soveromsvindu. På de varmeste dagene har hele sju av ti vinduet åpent om natten.

Kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft mener at undersøkelsen både bekrefter og avkrefter mytene om friskluftelskende nordmenn.

- Først og fremst ser vi at det er stor forskjell på hvor mange som har soveromsvinduet åpent i sommerhalvåret, og hvor mange som bedriver helårs nattelufting. Myten om at gjennomsnittsnordmannen sover med åpent vindu hele året blir ettertrykkelig tilbakevist i denne undersøkelsen. Samtidig viser tallene at de fleste av oss lar vinduet stå åpent når forholdene innbyr til det.

Med unntak av i Oslo viser undersøkelsen at det jevnt over er rundt tolv prosent som sover med vinduet åpent hele året. I Oslo er antallet betydelig lavere, også blant dem som sover med vinduet åpent om sommeren. Nærmere 50 prosent av befolkningen i hovedstaden har vinduet lukket hele året.

- Vi tror vel ikke det er noen forskjell mellom folk i Oslo og resten av landet. Her er det nok ytre forhold, som for eksempel støy eller luftkvaliteten utenfor soveromsvinduet, som spiller inn.

 

 

Utfører: InFact Norge
Populasjon: Norge, innbyggere +18 år
Antall intervjuer: 1.068
Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 %, gjelder totalutvalget
Metode: InFact automatiske telefonintervjuer