Skanska-PhD om prosjekteringsledelse

Skanska Teknikks Kai Haakon Kristensen avslutter i disse dager sitt treårige doktorgradsstudium innen prosjekteringsledelse ved NTNU, Fakultet for Ingeniørvitenskap og teknologi.

Avhandlingen har tittelen «Prosjekteringsledelse - styring av prosjekteringen og dens interdisiplinære funksjoner». Avhandlingen fokuserer på prosjekteringslederens evne til å øke effektiviteten og kvaliteten i prosjekteringsprosessen.

En viktig lederrolle
Prosjekteringsledelse er en stadig viktigere ledelsesrolle i norsk byggenæring. Til tross for dette er fagutdanningen innen området relativt ny, og litteraturen begrenset. Byggenæringens rollebeskrivelser, ytelsesbeskrivelser og verktøy for prosjekteringsledelse er fragmenterte og til dels ulike.

- Dette gir svært varierende praksis hos prosjekteringslederne, noe som igjen utfordrer forutsigbarheten og erfaringsoverføringen mellom prosjekter og mellom prosjekteringsledere, sier doktorgradsstipendiat og rådgiver, Kai Haakon Kristensen.

Fire tiltak for en bedre prosjekteringsprosess
Avhandlingen presenterer fire forbedringsinitiativ for prosjekteringsledelse: 1) en ledelses- og styringsmodell for prosjekteringsledelse som kan erstatte byggenæringens ustrukturerte rollebeskrivelser, 2) tiltak for å avverge sløsing av tid i prosjekteringsprosessen, 3) identifisering av forbedringstiltak for bedre planlegging og kontroll på operativt nivå, og til slutt; 4) et system for prestasjonsmålinger i prosjekteringsprosessen. -Forbedringsinitiativene vil kunne gi prosjekteringslederen mulighet til å styre prosessen fram mot et bedre sluttprodukt, sier Kristensen, gjennom å bidra til styrket operasjonell effektivitet.

Økt effektivitet og kvalitet
- Prosjekteringsledelse er en viktig funksjon i alle prosjekter, og Skanska har i flere år satset på strategisk kompetanseutvikling for å bidra til mer fokus på og bedre ledelse av prosjekteringen, sier leder for Skanska Teknikk, Kim Robert Lisø.

- Ledelse, kommunikasjon og kunnskapsutveksling er sentrale stikkord for å oppnå en effektiv og god byggeprosess, og Kristensens avhandling er et solid bidrag i den videre utviklingen av prosjekteringsledelse som fagdisiplin, fortsetter Lisø.

Kristensen håper arbeidet hans vil bidra til å styrke fagutdanningen ved NTNU, og at resultatene blir anvendt i den videre forskningen innenfor styring av prosjekteringen og dens interdisiplinære funksjoner.

- Riktig anvendt vil resultatene kunne bidra til økt effektivitet og kvalitet, avslutter Kristensen.

Kai Haakon Kristensens disputas finner sted torsdag 20. juni ved NTNU. Studiet er finansiert av Skanska og Norges Forskningsråd gjennom Nærings-PhD ordningen.