Norges beste uterom er kåret

To uteromsprosjekter i Trondheim og Fredrikstad kan smykke seg med tittelen Norges beste uterom - i hver sin klasse, mens Stavanger fikk hederlig omtale.

Trondheim kommune vant prisen for Norges beste uterom 2013 i klassen for byer med Ladeparken.

Fredrikstad kommune vant prisen i klassen for tettsteder og friluftsområder med Bjørndalen, og Stavanger kommune fikk hederlig omtale med Ajaxparken.

Konkurransen Norges beste uterom arrangeres av KS og Norsk Kommunalteknisk Forening og ble offentliggjort 13 mai på Telenor Arena under messen Miljø & Teknikk/Kommunalteknikk 2013.

Gjennom konkurransen ønsker arrangørene å sette fokus på kvaliteter i det offentlige rom som er viktige for miljø og trivsel for innbyggerne.

Uterom som har deltatt i konkurransen er offentlige uterom med karakter av møteplasser tilknyttet offentlige bygg, små parker, torg eller lignende.

Alle kommuner har kunnet delta i konkurransen. Uterommet skal være bygget i løpet av de siste fem årene og må være tatt i bruk av innbyggerne.

Uterommene bedømmes ut fra om innbyggerne har tatt uterommet aktivt i bruk. Videre bedømmes det ut fra estetikk, funksjonalitet og tilgjengelighet (universell utforming) - kriterier som alle har lik vekt.

Design, materialvalg og tekniske løsninger skal ha god kvalitet og utforming. Uterommet skal være enkelt å orientere seg i.

I juryen:
- Tor Jørgen Askim, prosjektleder, Norske anleggsgartnere - miljø og landskapsentreprenører
- Corinna Susanne Clewing Universitetslektor, Institutt for landskapsplanlegging
- Sverre Sevaldsen, sivilarkitekt MNAL, Solem Arkitektur Vest AS
- Marianne Rye Beck Arkitekt, prosjektleder i byutvikling – Norsk Form

Les også:
Gammel sirkustomt ble lekeplass