Tvangsdugnad skal redde norske byer

Sentrumshandel i norske byer taper terreng til kjøpesentre utenfor bykjernen. Nå har fire sentrumsforeninger fått støtte til et pilotprosjekt for å sikre en levedyktig bykjerne.

Næringslivet i Stavanger, Trondheim, Hamar og Brekstad i Ørland kommune går frivillig med på å bli Business Improvement District (BID)-områder. Konseptet innebærer at alle innenfor et geografisk område må bidra til tiltak som kan styrke områdets konkurranseevne.

Tiltakene vedtas ved avstemning, der alle må bøye seg for flertallet. Miljøverndepartementet sammenligner dette med et sameie, der også de som er uenige i nye tiltak må føye seg og delta på dugnad.

Norsk Sentrumsutvikling (NSU) har i flere år jobbet for en norsk versjon av BID, og gleden var stor da miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) torsdag lanserte regjeringens støtte til prosjektet.

– Det er en milepæl at de stiller seg bak dette politisk. Det betyr at vi får fart på arbeidet med å få på plass en lovhjemmel som gjør det mulig å innføre ordningen, sier prosjektleder Karl-Jan Søyland i NSU til NTB.

Regjeringen har gitt 2,5 millioner kroner til pilotprosjektet. (©NTB)