Hurtigrutemuseet MS Finnmarken. Foto: Bjørn Eide

Hurtigrutemuseet MS Finnmarken. Foto: Bjørn Eide

Vernebygg for MS Finnmarken vant Norsk Stålkonstruksjonspris 2021

Juryen har kåret Vernebygg for MS Finnmarken – Hurtigrutemuseet i Stokmarknes til vinner av Norsk Stålkonstruksjonspris 2021. Vernebygget gikk dermed til topps i konkurranse med de to andre finalistene, Kistefos Museum – The Twist og Østre Porsgrunn Kirke.

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner deler hvert annet år ut Norsk Stålkonstruksjonspris. Prisen er ment å oppmuntre til anvendelse av stål og gi opphav til nye idéer og inspirerende løsninger.

Prisen består av et diplom som tildeles byggherre, arkitekt, konstruktør, entreprenør og stålentreprenør. Prisutdelingen fant sted under en høytidelig prisseremoni på Norsk Ståldag på Grand Hotel i Oslo 11. november.

Følgende mottok diplom:
• Byggherre: Vernebygg AS
• Arkitekt: LINK Arkitektur AS
• Konstruktør: Multiconsult Norge AS
• Entreprenør: Peab – Bjørn Bygg AS
• Stålentreprenør: IMTAS Prosjekt AS

De mottok også den nasjonale prisen for Norge, European Steel Awards (ESDA) 2021 fra ECCS - European Convention for Constructional Steelwork. Tidligere i høst var de i Brüssel og mottok den gjeveste stålprisen i Europa, ESDA 2021 Laureate, for vernebygget.

Juryen har bestått av:
- Thor Olav Solbjør, SAAHA AS, representant for Norske Arkitekters Landsforbund (NAL)
- Bjørn Uppstad, Procon Rådgivende Ingeniører AS, representant for Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF)
- Stig Møllersen, Rambøll Norge AS, representant for Norsk Forening for Stålkonstruksjoner
- Nina Skeime Kostøl, Contiga AS, representant for Den norske Stålgruppen

Juryens uttalelse:
"Vinneren av Stålprisen 2021 iscenesetter og verner en sentral del av Norges kulturhistorie. Prosjektet er en kombinasjon av arkitektonisk klarhet og fremragende ingeniørkunst som viser frem og verner «MS Finmarken» på en forbilledlig måte. Vernebygget ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes har en arkitektonisk form inspirert av åpningene i skutesiden og skipets form. Bygget har store åpne glassvegger som eksponerer skipet maksimalt, og resultatet imponerende elegant og fremhever skipets plassering i bybildet og kulturlandskapet. Transparensen og slankheten bygget fremstår med er imponerende gitt byggets størrelse, plassering og svært krevende geometri. Detaljene i konstruksjonen er utført med synlig presisjon og arkitektonisk klarhet. Den geometriske gjentagende stålkonstruksjonen med sine 700 vindkryss og store overheng over havet gir bygget en egenartet arkitektonisk identitet. Resultatet er både ypperlig ingeniørkunst og stor arkitektur og fremstår som et forbilde på tverrfaglig samarbeid."

Fra prisutdelingen på Grand hotel. Foto: Lars Hamrebjörk, Construedo
Fra prisutdelingen på Grand hotel. Foto: Lars Hamrebjörk, Construedo