Ill.: Kleihues og Schuwerk,

Utstillingsvindu for Nasjonalmuseet

Kulturminister Thorhild Widvey åpnet Informasjonssenteret for Nasjonalmuseet på Vestbanen torsdag.

Mellomstasjonen

Statsbygg og Nasjonalmuseet har sammen etablert Mellomstasjonen i stasjonsbygningen på Vestbanen. Frem til det nye museet slår dørene opp, kan alle interesserte bli bedre kjent med byggeprosjektet og planene for det nye Nasjonalmuseet i informasjonssenteret

– Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen er et signalbygg for kultur-Norge. Et veldig viktig bygg som blir et museumsanlegg i verdensklasse for kunstformidling på et høyt internasjonalt nivå, men også for forskning, sa Widvey, og la til at akkurat nå er det fortsatt en byggegrop, lukket for allmennheten med sperringer og gjerder.

– Da blir det et legitimt spørsmål å stille seg: Hvordan skal folk få anledning til å føle eierskap til dette. Hvordan skaper vi begeistring? Hvordan få folk til virkelig å se fram til denne store åpningen? Å skape den store forventningen, slik at dette blir den store snakkisen for alle sammen, som både passerer det, men som også leser om det og hører om det. Og hvordan benytter man denne anledningen til å kommunisere med brukerne om nasjonalmuseet? spurte hun.

Widvey tror at Mellomstasjonen er ett av virkemidlene. Her kan man altså delta i reisen fra idé til ferdig museumsbygg.

«Kom inn og se ditt nye Nasjonalmuseum,» sier skiltet. Widvey mente at «ditt nye museum» var et veldig godt perspektiv.
– Dette bygget tilhører oss alle, sa hun og var glad for at Statsbygg nå fokuserer på å bygge opp et folkelig engasjement, med å skape gode diskusjoner som leder til stor forventning om hva dette huset skal romme, når det en dag åpnes.

Nord-Europas største
Statsbyggs motto og visjon er «Best på bygg med mening».

– Og sjelden har vel det vært bedre plassert enn akkurat her. Nasjonalmuseet skal huse store deler av vår nasjonalarv. Og nei det er ikke olje jeg tenker på, det er kultur. Bygget er til for kunsten, fastslo Statsbyggsjef Harald Nikolaisen.
– Samtidig er det Nord-Europas største kulturbygg under bygging for tiden, og vi vet at det generere stor interesse, selv når det går bra med prosjektet. Og det gjør det. Bygget er i rute både på tid og kostnad. Bunnen er nådd og vi er i ferd med å støpe oss oppover, sa han og fortsatte:
– Vi tenker at Mellomstasjonen på en veldig god måte symboliserer begge deler - nemlig innholdet, og det viser fram prosessen på selve bygget på en god måte. Og ikke minst en tredje faktor, samarbeidet mellom Statsbygg og museet, framhevet Nikolaisen.

Følger byggeprossesen
Direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff kunne bare bekrefte de vakre ordene fra Statsbygg-sjefen.
– Dette er en stor dag for vårt prosjekt Nytt Nasjonalmuseum og for vårt samarbeid om å formidle det glade budskap om hvor flott det hele vil bli. I den øverste etasjen i Mellomstasjonen vil man få en fantastisk utsikt utover byggetomten. Der skjer det noe nytt hver eneste dag. Alle interesserte vil følge byggeprosessen fra uke til uke. Men mange stiller seg spørsmålet hvordan det nye museet vil bli. Det er en stor nysgjerrighet blant publikum og pressen og ikke minst alle kunstinteresserte. I den utstillingen dere vil få se i dag vil dere kunne leke dere med kunstverk, få se det første maleriet som ble registrert i Nasjonalgalleriet, boltre dere i våre digitaliserte samlinger, gjennom vårt samlingssøk, blant mye annet. Dere får også innblikk i vårt store arbeid med å forberede flyttingen av intet mindre enn 100.000 kunstverk til det nye museet. I det nye museet vil vi få vist opp mot dobbelt så mange kunstverk som i dag. Den utstillingen vi presenterer i dag sammen med Statsbygg vil ikke stå uforandret i de fire og et halvt årene som går frem til det nye museet åpner sommeren 2020, påpekte Eckhoff.

F.v. Statsbygg-sjef Harald Nikolaisen, kulturminister Thorhild Widvey og direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet.