Enorme dimensjoner på Nytt Nasjonalmuseum

Nytt Nasjonalmuseum for kunst, arkitektur og design er et av Norges største byggeprosjekter, men hva betyr det?

- De enorme dimensjonene på det vi driver med på byggeprosjektet blir ofte abstrakte og vanskelig å se omfanget av for vanlige folk. Vi regnet derfor om de tørre tallene til størrelser som folk forstår og forholder seg til i hverdagen, sier sivilingeniør Torstein Lillebakk i Rambøll Norge.

Torsdag 29. oktober åpner kulturminister Torhild Widvey informasjonssenteret Mellomstasjonen. Her skal byggherre Statsbygg og Nasjonalmuseet gi informasjon om hva skjer med byggeprosessen og hvordan bygget blir når det står ferdig.

- Å gi folk litt morsomme knagger på hvor stort vi faktisk bygger er et kreativt initiativ vi tror fungerer, sier utstillingsdesigner Nicholas Hellsegg ved Nasjonalmuseet.

Han har i samarbeid med ingeniørene i Rambøll og Snøball Film, videreutviklet ideene til illustrasjoner som visualiserer størrelsen på prosjektet.

· 670 millioner halvlitersflasker sjøvann skal varme opp bygget. Lagt etter hverandre rekker flaskene tre og en halv gang rundt jorda.

· Store lastebiler med full last i tett kø fra Oslo til Hamar tilsvarer massen som graves ut for å få plass til bygget. Det tas ut 50.000 m3 leire, 40.000 m3 fyllmasser, 17.000 m3 berg.

· 455 bolighus får plass på det nye museets areal. Totalareal for nasjonalmuseet er 54.600 m2.

· 17 olympiske svømmebasseng kan støpes av de 40.000 m3 betong som brukes i prosjektet

· Armeringen veier 5000 tonn og er like tung som 290 leddbusser eller ett Color Fantasy cruiseskip.

· Skal legges skiferstein nok til å dekke hele Farrisvannet. På fasaden skal det legges 13.000 m2 og på taket 9000 m2.

· På det meste jobber 800 personer på byggeplassen, de kunne dannet hele 72 fotballag.

Snøball Film har laget animasjoner basert på utregningene, som man kan se i utstillingen.