Det var her den berømte tungtvannsaksjonen fant sted i 1943. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tungtvannskjelleren på Rjukan får 22 millioner kroner

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) opplyser at Tungtvannskjelleren på Rjukan får 22 millioner kroner.

Regjeringen ønsker å bevilge totalt 22 millioner kroner fra Klima- og miljødepartementet og Kulturdepartementet til sikrings- og formidlingsbygg over Tungtvannskjelleren på Vemork, skriver Norsk Industriarbeidermuseum (NIA), som er prosjekteier for Tungtvannskjelleren, på sin hjemmeside.

– Dette er en fantastisk nyhet. Nå kan vi komme i gang med å gjøre dette historiske stedet tilgjengelig for besøkende, sier direktør Runar Lia i NIA.

Tungtvannsaksjonen var den største sabotasjeaksjonen i Norge under andre verdenskrig. Da klarte sabotørene å ta seg inn i kjelleretasjen i hydrogenfabrikken, sprenge apparatur for produksjon av tungtvann og ødelegge 500 liter med tungtvann som var ferdigstilt og klart for eksport til Tyskland.

– For meg og andre som besøker Tungtvannskjelleren, gjør det selvfølgelig enormt inntrykk. Dette er fortellingen om den mest kjente sabotasjeaksjonen både i Norge og internasjonalt. Og her får vi muligheten til å vise fram og fortelle om denne heltehistorien, sier Elvestuen.