Illustrasjon: Arkitekt Klehues + Schuwerk

Ønsker norsk stein til Nasjonalmuseet

Arkitekten bak det nye Nasjonalmuseet vil ha norsk stein når de 19.000 kvadratmetrene med fasade skal kles.

Det skriver Aftenposten i en artikkel på sine nettsider.

Valget av italiensk marmor til Operaen i Bjørvika i Oslo ble møtt av kraftige reaksjoner. Nå frykter mange at det kan bli kinesisk, indisk eller italiensk stein også på Nasjonalmuseet, skriver Aftenposten.

– Det er ingen tvil om at Nasjonalmuseet ønsker norsk stein. Det har med identitet å gjøre, sier arkitekt Klaus Schuwerk til avisen.

Alle utvendige vegger i det nye museet, 19.000 kvadratmeter totalt, skal kles med stein. Det er ennå ikke spesifisert hva slags, annet enn «grå naturstein».

Schuwerk ønsker seg aller mest norsk stein til fasadene, og forteller at noe annet kan møte kritikk.

– Jeg regner med det. Det er naturlig å ha norsk stein, sier han til Aftenposten.

Minera skifer på Oppdal er interessert i kjempeoppdraget og har allerede satt opp en prøvevegg. De håper å få Statsbygg på besøk for å presentere det de har å by på, skriver Aftenposten. Oppdal-bedriften uttaler overfor avisen at de absolutt kan klare en bestilling på 19.000 kvadratmeter.

– Ja, hvis vi har tid til å forberede oss på det. Vi må utvide for å få plass til nødvendige maskiner og utstyr for bearbeiding av produksjonen. Det gjøres ikke over natten, sier en av eierne, Sivert Sæteren til avisen.

Anbudskonkurransen blir lagt ut i løpet av høsten – i første omgang i en åpen runde, og med en prekvalifisering på nyåret.

Hele artikkelen kan leses på aftenposten.no