På den gamle ærverdige skysstasjonen i Oppdal legges det for tiden nytt tak. Men i skiferbygda i Sør-Trøndelag har Rom Eiendom valgt å importere skifer fra Kina.

Rom Eiendom bruker Kina-skifer i skiferbygda Oppdal

Med skifer fra Kina legger Rom Eiendom nytt tak på Skysstasjonen i skiferkommunen Oppdal.

Det er avisa Opdalingen som forteller om den kinesiske skiferen som benyttes på taket som ligger et lite steinkast – og knapt nok det – unna statuen av skifergründeren Olaf Skaslien.

Det var Skaslien som oppdaget at man kunne risse og knekke oppdalsskifer som glass.

- Vi kjemper en nasjonal kamp for å få mer norske naturprodukter på plass i Norge, også kommer dette. Kina-skifer på skysstasjonen i skiferbygda Oppdal. Det er utrolig ironisk, sier salgs- og markedssjef i Minera Skifer, Ane Gorset til Opdalingen.

Det er NSBs eiendomsselskap Rom Eiendom som er byggherre. Ifølge Opdalingen har de hengt opp en banner på bygget med følgende tekst:

«Rom tar vare på kulturarven».

– Vi la ut anbud, og valgte den løsningen vi mente var best. Vi ble forsikret om at kvaliteten på skiferen fra Kina var like god som den norske, sier Tore Arntzen, regiondirektør for sør og vest i Rom Eiendom, til avisen.

Han har forståelse for at det blir reaksjoner på valget.

– Jeg har ikke noe problemer med å skjønne problemet, men ettersom Kina-skiferen var rimeligere og av like god kvalitet, valgte vi den, forklarer Arntzen

Ane Gorset på sin side er skeptisk til kvaliteten på den kinesiske skiferen og håper valget er gjort av uvitenhet.

– Det er to ting jeg stiller spørsmål ved. Det første er hvorfor de velger en skifer med dårligere kvalitet. Vi ser stadig bevis på at den rent tekniske kvaliteten med skifer fra Kina ikke er like gode som de norske. Vi hører ofte om Kina-skifer som knekker ved stor last.

- Samtidig har våre geologer ikke noe problem med å garantere at Oppdalsskiferen har ei levetid på minimum 120 år. Det andre som er forunderlig, er det historieløse ved dette, sier Gorset til Opdalingen.