Illustrasjonsfoto: Morten Holm / Scanpix

Omreisende bander stjeler for flere millioner fra byggeplasser - her er politiets råd

Øst politidistrikt går ut med konkrete råd for å verne seg mot de omreisende tyveribandene som siden i sommer har stjålet maskiner og utstyr for mange millioner fra byggeplasser på Østlandet.

Det skriver Romerikes Blad i en artikkel denne uken.

Siden før sommeren har GPS-utstyr for flere titalls millioner kroner blitt meldt stjålet fra byggeplasser på Romerike, ifølge If skadeforsikring.

Natt til tirsdag denne uken ble en byggeplass i Rælingen og en byggeplass i Enebakk rammet av tyver. Politiet opplyser overfor Romerikes Blad at GPS-utstyr for flere hundre tusen kroner er stjålet.

Romerikes Blad omtalte tidligere denne uken maskinentreprenør Walan Maskin fra Jessheim, som hadde blitt frastjålet utstyr for 1,6 millioner kroner i helgen.

Informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Jon Berge beskriver det som en tyveribølge på Østlandet som startet like før sommeren, men som har blitt mer konsentrert i høst.

– Prisen per enhet kan komme på i overkant av 300.000 kroner, men den største kostnaden er likevel knyttet til avbrudd i driften. Det er nok ikke feil å si at det kan være tyverier for flere titalls millioner kroner hittil i år, sier han til Romerikes Blad..

Øst politidistrikt har disse tipsene til bedriftseiere for å unngå tyveri:

– Tyvene er proffe, og en hengelås eller en låst dør stopper dem ikke. Vær kreativ når du sikrer verdiene. Parker for eksempel et tungt kjøretøy foran containerdøra og sett opp lys som reagerer på bevegelse. Videoovervåking og vekter kan også være en løsning om du har mye kostbart utstyr, skriver politidistriktet, som til slutt oppfordrer bedriftene til å ta ut GPS-utstyret fra anleggsmaskinene når de ikke er i bruk.