Millionraid fra byggeplasser fikk politiet til å dikte ny musevise-tekst

Den siste uka er verdier for over en million kroner tatt fra byggeplasser på Østlandet. Med hjelp av Musevisa og en kreativ dikterpenn, oppfordrer nå politiets nettpatrulje bygg- og anleggsbransjen til å sikre byggeplassene sine ekstra godt i juleferien.

I kombinasjon med seks nyskrevne musevisevers og en avsluttende appell om å sikre seg mot byggeplasstyverier i juleferien, har Nettpatruljen i  Politidistrikt Øst tatt dikterpennen og Facebook i bruk for å gjøre byggebransjen obs på byggeplassbander som herjer i distriktet.

For selv om julesangen er skrevet med glimt i øyet, er det gjort for å sette søkelyset på et alvorlig emne.

Bare den siste uka har profesjonelle tyver stjålet verktøy og GPS-utstyr for over en million kroner på det sentrale østlandsområdet.

I en mer alvorlig følgetekst til «Musevisa», skriver nettpatruljen at tyvene som er i aksjon i området er proffe, og at det skal mer til enn en hengelås på en container for å stoppe dem.

– Husk å sikre byggeplassen GODT før juleferien. Siste uken ble det stjålet verktøy og GPS-utstyr for over en million i distriktet vårt. Vær kreativ når du sikrer verdiene. Parker for eksempel et tungt kjøretøy foran konteinerdøra og sett opp lys som reagerer på bevegelse. Videoovervåkning og vekter kan også være en løsning om du har mye kostbart utstyr. Om du har mulighet til å ta ut GPS-utstyr fra anleggsmaskinene, så gjør det, oppfordrer politiet på Facebook.

Når mellom 50.000 og 100.000

En av forfatterne bak politiversjonen av «Musevisa», politioverbetjent Jostein Dammyr i Nettpatruljen, sier de, på tross av nødrim, regner med å nå mellom 50.000-100.000 personer med teksten.

– Emnet er jo litt smalt, så vi tror vel dette vil føre til sånn midt på treet-spredning i sosiale medier. Men vi håper budskapet treffer folk i byggebransjen og samtidig gjør dem obs på at det er mange tyver i sving om dagen. Det er spesielt viktig å sikre seg godt nå i jula når mange av byggeplassene blir stående tomme i en ukes tid. Det betyr en ekstra periode for tyvene å slå til på, sier Jostein Dammyr til Byggeindustrien.

Vær kreativ

Hvorvidt det er en bande eller mange forskjellige tyver som er på ferde i østlandsregionen, vil ikke Dammyr spekulere i.

– Det får de som er ute og etterforsker sakene finne ut av. Det gjør ikke vi i Nettpatruljen, sier Dammyr.

Han mener byggebransjen må være spesielt obs på at tyvene er på jakt etter GPS-utstyr.

– Ja, vi har sett spesielt mange tyverier av GPS-enheter fra førerhus, men også antenner. De som har mulighet til å fjerne slikt GPS-utstyr fra gravemaskinene sine, bør gjør det. I tillegg kan det være greit å parkere en dumper eller en gravemaskin foran verktøyskonteinere, slik at døren ikke går opp selv man får av hengelåsene, avslutter Dammyr.

Her er teksten som Nettpatrjuljen la ut på Facebook tirsdag:

(Melodi Musevisa)
Når nettene bli lange og kulda setter inn,
Da besøker slemme mennesker byggeplassen din.
Og har du ikke sikra dine verdier godt,
Ja da kommer du tilbake etter jula til tomt slott.

Heisan og hopsan og fallerallera!
Nå har noen vært ute og klippet låsen av.
Heisan og hopsan og fallerallera!
Alt verktøyet ble borte i løpet av jula.

Ja innbruddstyven jobber selv om det er jul
Og byggeplasser liker de hvor de kan jobbe i skjul.
Om du ikke sikrer, men håper det går bra
Ja da står du fort med skjegget i postkassa.

Heisan og hopsan og fallerallera!
Nå har noen vært ute og klippet låsen av.
Heisan og hopsan og fallerallera!
Alt verktøyet ble borte i løpet av jula.

Men om du før jula sikrer ditt sted
Med vekter, lys og gjerde så får du være i fred
Er du likevel uheldig så ring så fort du kan
Så sender vi en patrulje med en flink poltimann

Heisan og hopsan og fallerallera!
Nå har noen vært ute og klippet låsen av.
Heisan og hopsan og fallerallera!
Alt verktøyet ble borte i løpet av jula.