Illustrasjonsfoto

Mange frykter at de ikke våkner av røykvarsleren

Én av fire er ikke trygg på at alle i huset vil våkne av røykvarsleren hvis det begynner å brenne om natta.

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i forbindelse med Brannvernuka 2014.

Test røykvarsleren

– Det er bare på én måte man kan finne ut om man vil våkne av røykvarslerne. Man må rett og slett prøve. Gå inn på hvert soverom etter tur, lukk døren, og få noen til å trykke inn testknappen på røykvarsleren utenfor, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Så langt i år har 38 mennesker omkommet i brann, seks færre enn på samme tid i fjor, ifølge tall fra DSB.

Høy risiko

En gjennomgang av alle dødsbranner i perioden 1986-2009, viser at flest branner som ender med dødsfall oppstår på tidspunkter da de fleste av oss sover. Det er en økende tendens fra midnatt opp mot en topp mellom klokka 04 og 05, og risikoen er markant høyere helt fram til klokka 07.

– Dette forteller hvor viktig røykvarsleren er som «vekkerklokke» hvis det skulle begynne å brenne. Røyk og usynlige, giftige branngasser kan sette et menneske ut av spill i løpet av noen få åndedrag. Tidlig varsling redder liv, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Derfor er det svært viktig å teste batteriet i røykvarsleren med jevne mellomrom.