Jan Eldegard Hjelle. Foto: Tuva Skare

Jan Eldegard Hjelle. Foto: Tuva Skare

Innlegg: Konflikten mellom mennesker og maskiner

Denne overskriften kan være hentet fra et dystert science fiction-eventyr men er dessverre en virkelighet ute på mange bygge- og anleggsplasser. I utvikling av enda mer effektive byggeprosesser vil andelen av arbeidet som utføres av maskiner øke og maskinene blir stadig større. I denne situasjonen vil også behovet for sikkerhetskompetanse hos de personene som er på byggeplassen øke. Vi må ta gode grep for å redusere denne potensielle sikkerhetskonflikten.

Innlegg av:

Jan Eldegard Hjelle, FABEKO Norsk fabrikkbetongforening

Vi som jobber i betongindustrien har store og tunge kjøretøyer og maskiner som ofte besøker trange byggeplasser og leverer betongen inn i bygget, inn i tunnelen eller opp på brua. Hvert år ankommer mer enn 500.000 billaster med fabrikkbetong til en byggeplass i Norge. Å kontrollere risiko er den viktigste oppgaven for sjåførene og maskinoperatørene. FABEKOs medlemmer er svært bevisste på farene og ber oss ofte om hjelp for å utvikle- og formidle sikre prosedyrer.

Vi kan gjøre mye som bransje men vi trenger hjelp fra entreprenører og byggherrer for å tilrettelegge for betongleveranser med høy sikkerhet. Jeg har lyst til å gi to gode råd som ikke koster mer enn økt bevissthet på byggeplassen:

1. Spør etter sikkerhetskompetanse hos betongsjåfører og operatører på de store mobile betongpumpene. Stiftelsen Samarbeid for Sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) har utviklet «Prosjekt Fareblind» som et flott og effektivt nettbasert sikkerhetskurs. Spør etter dokumentasjon på at personellet har gjennomført dette. I tillegg har Betongopplæringsrådet for flere år siden utviklet kompetansebevis for sjåfører på betongbiler og sikkerhetskurs for operatører av mobile betongpumper. Spør etter disse kompetansebevisene for å sikre at personellet har gjennomført dokumentert opplæring innen sikkerhet.

2. Spør etter dokumentert maskinkontroll på de store mobile betongpumpene. Betongpumper, båndbiler og rennebiler er ikke omfattet av krav til sakkyndig kontroll i forskrift om utførelse av arbeid. De store maskinene har ofte samme dimensjoner som mobilkraner og annet løfteutstyr. Mange tror de er underlagt samme offentlige kontroll – det er de dessverre ikke. FABEKO har derfor opprettet egen kontrollordning etter de samme prinsippene som i sakkyndig kontroll. Denne kontrollen utføres via det digitale Maskinregisteret. Spør etter maskinenes registreringsmerke fra Maskinregisteret eller FABEKOs kontrolloblat.

Disse to enkle rådene fjerner ikke alle potensielle konflikter mellom mennesker og betongmaskiner på byggeplassen. Ved å etterspørre sikkerhetskompetansen og sette fokus på maskinsikkerhet bidrar vi imidlertid til det som er det viktigste: Det blir enklere å være seriøs og sikkerhet blir naturlig adressert ved inngåelse av kontrakter og hver gang biler og maskiner ankommer byggeplassen.

FABEKO vil gjerne bidra med våre erfaringer for å øke sikkerheten med bruk av maskiner på byggeplassene. Dette støttes også av SfS BA. Lene Jønsson som daglig leder i SfS BA, bekreftet at konsekvensen av en ulykke der tunge maskiner og menneske er involvert kan bli fatal. Derfor er dette ett av de fareområdene SfS BA vil ha et spesielt fokus på i sitt arbeid framover. FABEKO deltar gjerne i arbeidet og håper på bred deltakelse.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.