Oversiktsbilde som viser rasområdet ved Asakveien i Sørum. Tre personer er savnet og antas omkommet etter jordraset som gikk torsdag ettermiddag. Foto: Remi Presttun / NTB scanpix

Ingeniør advarte i to år om rasutsatt område i Sørum

Allerede for to år siden varslet sivilingeniør Stein H. Stokkebø om faren for skred i området i Sørum hvor tre personer trolig mistet livet torsdag.

– Jeg har sett faresignaler flere steder i dette området, jeg har forklart for Sørum kommune hva som kommer til å skje, og hvorfor. Senest for kort tid siden oppsummerte jeg dette. Jeg anså sjansen for stor for at noe ville skje nå i 2016, sier daglig leder Stein H. Stokkebø i Stokkebø Competanse til Romerikes Blad.

Han sier han i ett til to år har advart Sørum kommune om at noe slikt kunne skje, med referanse til et prosjekt han er engasjert i. Stokkebø hevder kommunen har «sterkt avvist alle forklaringer og advarsler».

Sørum-ordfører Marianne Grimstad-Hansen sier hun ikke kjenner til advarslene. Kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling i Sørum kommune, Marianne Aasen, vil ikke kommentere påstandene.

Tre personer som drev skogsarbeid i området ble tatt av det store jord- og leirskredet som gikk torsdag. Politiet antar at de tre mistet livet i ulykken, selv om de ikke er funnet. Søket skal etter planen gjenopptas fredag morgen.

Firmaet Stokkebø jobber blant annet med ras- og støysikring, erosjons- og flomsikring og miljøteknikk.