<p>Nødetatene har rykket ut etter melding om at tre personer er savnet etter et jordras ved Asakveien i Sørum torsdag ettermiddag. Foto: Remi Presttun / NTB scanpix</p>Nødetatene har rykket ut etter melding om at tre personer er savnet etter et jordras ved Asakveien i Sørum torsdag ettermiddag. Foto: Remi Presttun / NTB scanpixSøk etter savnde ved Sørum etter leirskred torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixSøk etter savnde ved Sørum etter leirskred torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tre antatt omkommet etter jordras på Romerike

Søket etter tre antatt omkomne personer måtte innstilles torsdag kveld. Grunnforholdene vurderes som farlige etter det massive jordraset på Sørum på Romerike.

Det massive jord- og leireraset ble meldt klokka 15.45.

Ved 19.40-tiden opplyser politiet at aksjonen på stedet fra nå betegnes som søk etter antatt omkomne.

– I og med at det ikke er gjort noen form for funn så langt, så søkes det nå etter omkomne personer. Vi mener det ikke er mulig å finne liv, sier politiets innsatsleder Knut Hammer.

– De tre savnede er trolig litauiske statsborgere, og politiet jobber nå med å avklare deres identitet, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding torsdag kveld.

Fare for nye ras

Klokken 20.15 får NTB opplyst at søket er i ferd med å avsluttes for kvelden, og at det tas opp igjen når det blir dagslys fredag morgen. En geolog vil da gjøre nye vurderinger.

– Vi vil da vite mer om grunnforholdene og vi håper inderlig at vi da kan starte arbeidet, sier politiadvokat Åsmund Yli i Øst politidistrikt til NTB.

Geologer fra NVE opplyser at det fortsatt er flytende masser og fare for nye ras i området.

«Området er foreløpig ikke vurdert som trygt. Området er avsperret og politiet oppfordrer publikum til å holde avstand. Det vil være skredvakt fra kommunen og politiet er til stede hele natten», skriver politiet.

– Vi håper det stabiliserer seg i løpet av natten, og vi har gravemaskiner og mannskaper klare med en gang vi får klarsignal, sier Yli.

Tre kom seg ut

Politiet opplyser til TV 2 at det har pågått skogsarbeid i området.

– Tre personer som befant seg i nærheten eller i raset, klarte å komme seg vekk. Disse personene varslet politiet om at tre personer er savnet, sier Yli til NTB.

Ifølge Romerikes Blad er den ene av de tre som reddet seg ut, kjørt til sykehus etter sammenstøt med et tre som har veltet i raset. De to andre har reddet seg ut av raset selv.

En traktor som ble brukt i skogsarbeidet ble også tatt i raset.

Søk fra lufta

Søket etter de tre savnede personene pågikk torsdag kveld først kun fra lufta, ettersom det ble ansett å være for farlig for mennesker eller hunder å ta seg inn i området med de ustabile massene.

Klokka 19 opplyste imidlertid politiet til NRK at de hadde fått tilbakemelding fra en geolog om at de kunne starte søk i sydenden av rasområdet. Lavinehunder og redningsmannskaper skulle gå i gang med dette.

Politiet opplyser at de ikke har sett spor etter de tre savnede eller traktoren.

På grunn av rasets størrelse må politiet også undersøke om det kan være andre personer som er tatt av raset. Politihelikopteret har målt raset til 400 meter bredt og nesten 300 meter langt, sier Yli.

Ordfører Marianne Grimstad Hansen i Sørum kommune sier til NTB at kommunen har satt kommunal kriseledelse.