Her er de nominerte til Årets Trebyggeri

Prisen Årets Trebyggeri 2022 vil bli delt ut på Byggegallaen under Byggedagene 22. mars, og nå er de tre nominerte prosjektene klare.

Juryen har nå gått gjennom de innkomne forslagene og landet på tre nominerte kandidater til årets pris.

– Det har vært en krevende jobb for juryen, og bredden i type bygg var spesielt stor i år. Flere av de innmeldte prosjektene kunne ha vært verdige vinnere av prisen, men juryen føler de har funnet tre solide kandidater som alle er flotte representanter for det moderne trebyggeriet, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus, i en pressemelding.

De tre kandidatene er: The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole.

Foto: Trond Joelson

Foto: Trond Joelson

The Plus
Juryen skriver blant annet følgende om prosjektet:
«The Plus er en møbelfabrikk på Magnor som produserer utemøbler fra møbelprodusenten Vestre. The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group i København og har fått sin form som en naturlig overføring fra logistikk til arkitektur. De fire produksjonsområdene – fargefabrikken, trefabrikken, monteringsavdelingen og lageret – plasseres rundt et felles midtpunkt som danner selve hjertet i bygget. Fabrikken består av 2.700 kubikkmeter limtre og massivtre i byggeklosser som gir en kjapp, bærekraftig og trygg byggetid hvor elementene ble produsert ferdig på fabrikk før de ble heiset på plass på byggeplassen. Fabrikken er også bygget for å være besøksvennlig, og har på kort tid blitt et nytt og attraktivt reisemål i regionen. Her kan man nyte spektakulær arkitektur, et besøkssenter og en 300 måls opplevelsespark som innbyr til piknik og består av flere kunstinstallasjoner. The Plus er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår, og fabrikken vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon. Slik ønsker Vestre å inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet.»

Fakta:
The Plus
Sted: Magnor
Prosjekttype: Nybygg produksjonsanlegg
BTA: 7.500 kvadratmeter
Byggherre: Vestre
Prosjektkostnad eks. mva.: 280 millioner kroner, eks. prosessinstallasjoner
Prosjektstyring, prosjekterings- og byggeledelse, SHA-ansvar: Fokus Rådgiving
Hovedentreprenør: Ø. M. Fjeld
Arkitekt og LARK: Bjarke Ingels Group (BIG)
Rådgivere for byggherre: RIE: Foyn Consult | RIV: Multiconsult | ITB-koordinator: Evotek | Byggøkonomi (tidligfase): Bygganalyse | RIAKU: Brekke & Strand
Rådgivere: RIB: BIG Engineering | RIB (stedlig oppfølging): Bollinger + Grohmann | RIB tre: Woodcon | RIE: Ing. Hallås | RIV rør, RIBfy: Norconsult | RIV Vent: Loe VVS Prosjekt | RIVA og Veg: COWI | RIBR: Fokus Rådgivning | RIG, RIM, RI Energi og dagslys: Multiconsult | RI Økologi: Asplan Viak | BREEAM AP: Nordic Office of Architecture

Les mer om prosjektet her

Foto: Kenneth Williams

Foto: Kenneth Williams

Hasle Tre
Juryen skriver blant annet følgende om prosjektet:
«Hasle Tre er et kontorbygg på Hasle i Oslo, som sammen med idrettsungdomsskolen Wang Ung og nabolagssenteret Vinslottet bidrar til å ramme inn et nytt torg på Hasle. Torgdannelsen skaper et urbant rom på det som en gang var hovedadkomsten til Vinmonopolets historiske produksjonsanlegg på Hasle. Torget har fått navnet Sigrid Helliesen Lunds Plass etter grunnleggeren av Redd Barna, og Hasle Tre er det nye hovedkontoret for Redd Barna. Ambisjonen har vært å skape et «åpent hus» basert på opplevd tilgjengelighet og trivsel. Bygget er et trebygg fra innerst til ytterst; bærekonstruksjon i massivtre og limtre, isolasjonsmaterialer av trefiber og fasadekledning av trespon. Hoveddelen av innvendige overflater er i tre, behandlet med en diffusjonsåpen naturlig olje. Hasle Tre er Norges første demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Bærekonstruksjonen er designet slik at det i størst mulig grad er benyttet store standard produksjonsformater og dimensjoner, med minst mulig hulltaking i elementene.»

Fakta
Hasle Tre
Sted: Oslo
Prosjekttype: Kontorbygg/næringsbygg
Areal: 2.868 kvadratmeter
Byggherre: Bøkkerveien 2 AS (Höegh Eiendom/AF Eiendom)
Totalentreprenør: Seltor
Kontraktsum eks. mva: 97 millioner kroner
ARK: Oslotre
LARK: Grindaker
Prosjekteringsleder/BIM: Tekka Byggeadministrasjon
Rådgivere: RIB, RIM: Norconsult | RIBtre: Ny Struktur | RIBr, RIG: Sweco | RIVA, RIEn, BREEAM AP: Multiconsult | RIBfy: F.M. Haaland | RIA: Rambøll | ITB: Viam Norge

Les mer om prosjektet her

Sophie Radich skole
Juryen skriver blant annet følgende om prosjektet:
«Sophie Radich skole er en 8-parallell ungdomsskole i Lillestrøm, med plass for 720 elever og 100 ansatte. Skolen har et konstruktivt bæresystem i massivtre/limtre søyler og dragere. Musikkavdelingen er utført med betongvegger på grunn av høye lydkrav men med doble veggkonstruksjoner av tre og betong. Det er utstrakt bruk av tre i fasade og på overflatene for innervegger og innside yttervegg. Innvendig er det trekledninger, trespile-himling, eksponerte massivtrevegger av gran og himlinger av treulitt. Bygget har en markant arkitektur med en bygningskropp formet som en firkløver. Med et stort fokus på den omkringliggende naturen vil elevene oppleve et samspill mellom inne- og utemiljøet.»

Fakta
Sophie Radich skole
Sted: Lillestrøm
Prosjekttype: Nybygg Skole
Bruttoareal: 13.800 kvadratmeter
Byggherre: Lillestrøm kommune
Byggherrerepresentant: WSP
Totalentreprenør: Kruse Smith
Kontraktsum eks. mva.: 340 millioner kroner
Arkitekt: Arkitema
Rådgivere: RIB: Seim og Hultgreen | RIVA: Afry | RIBr: Firefly | RIA: Brekke og Strand

Les mer om prosjektet her

Det er Treteknisk og TreFokus i samarbeid med Byggeindustrien, som deler ut prisen på arrangementet.

Årets Trebyggeri gjelder byggeri som er realisert eller sluttført i løpet av 2022. Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, broer og så videre.

Juryen består av:
Birgitte Skjerve, MMW Arkitekter
Haakon Tronrud, Tronrud Eiendom
Audun Øvrum, Treteknisk
Arve Brekkhus, Byggeindustrien
Aasmund Bunkholt, TreFokus

Les mer om arrangementet her