Moritz Groba (Oslotre), Peter Persson (Seltor), Atle Sundby (Höegh Eiendom), Cato Lauritzen (Höegh Eiendom) og Jørgen Tycho (Oslotre) tok i mot prisen for Årets Trebyggeri for Hasle Tre. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Moritz Groba (Oslotre), Peter Persson (Seltor), Atle Sundby (Höegh Eiendom), Cato Lauritzen (Höegh Eiendom) og Jørgen Tycho (Oslotre) tok i mot prisen for Årets Trebyggeri for Hasle Tre. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Hasle Tre vant Årets Trebyggeri 2022

Vinneren av prisen Årets Trebyggeri 2022 er Hasle Tre, som er Norges første demonterbare og ombrukbare næringbygg i tre.

Vinneren av Årets Trebyggeri 2022 er et byggeprosjekt der det er benyttet tre fra innerst til ytterst. Det er tatt i bruk nye løsninger og gjenbruk er førende i alle valg. Dette er et flott eksempel på hvordan byggeriet framover kan gi innhold til uttrykket sirkularitet, skriver juryen i en pressemelding.

Prisen ble delt ut på Byggedagene 22. mars, og de tre trebyggene The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole var nominert.

– Det var en krevende jobb for juryen å velge ut de tre nominerte kandidatene, ettersom bredden i type bygg var spesielt stor i år. Alle de tre nominerte prosjektene ville vært verdige vinnere av prisen og er flotte representanter for det moderne trebyggeriet, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus i meldingen.

Vinneren av Årets Trebyggeri 2022 vant prisen for:

  • Innovativ trebruk
  • Stedstilpasset arkitektur
  • Sirkulært byggeri
  • Nyutviklede løsninger
Foto: Sindre Sverdrup Strand
Foto: Sindre Sverdrup Strand

Hasle Tre er et kontorbygg på Hasle i Oslo, som sammen med idrettsungdomsskolen Wang Ung og nabolagssenteret Vinslottet bidrar til å ramme inn et nytt torg på Hasle. Torgdannelsen skaper et urbant rom på det som en gang var hovedadkomsten til Vinmonopolets historiske produksjonsanlegg på Hasle. Torget har fått navnet Sigrid Helliesen Lunds Plass etter grunnleggeren av Redd Barna, og Hasle Tre er det nye hovedkontoret for Redd Barna. Ambisjonen har vært å skape et «åpent hus» basert på opplevd tilgjengelighet og trivsel.

Bygget er et trebygg fra innerst til ytterst; bærekonstruksjon i massivtre og limtre, isolasjonsmaterialer av trefiber og fasadekledning av trespon. Hoveddelen av innvendige overflater er i tre, behandlet med en diffusjonsåpen naturlig olje. Hasle Tre er Norges første demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Bærekonstruksjonen er designet slik at det i størst mulig grad er benyttet store standard produksjonsformater og dimensjoner, med minst mulig hulltaking i elementene.

Utdeling av prisen og arbeidet knyttet til dette skjer i et samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien.

Juryen har bestått av:

  • Birgitte Skjerve, MMW Arkitekter
  • Haakon Tronrud, Tronrud Eiendom
  • Audun Øvrum, Treteknisk
  • Arve Brekkhus, Byggeindustrien
  • Aasmund Bunkholt, TreFokus