Illustrasjon: LPO Arkitekter

Fem team konkurrerer om Ulven-utbygging

Fem ulike fagteam skal nå konkurrere om å utvikle det beste boligprosjektet for OBOS på Ulven i Oslo.

Det skriver OBOS i enpressemelding mandag.

Ved årsskiftet kjøpte OBOS en tomt på 280 mål på Ulven, hvor de har planer om å bygge 3.000 boliger og en rekke næringslokaler. På et av Ulven-feltene, hvor det kan bygges mellom 330 og 400 boliger, har OBOS bestemt seg for å prøve noe nytt.

Jon-Erik Lunøe har ansvaret for OBOS-utbyggingen av Ulven-området. Foto: OBOS

– Når vi nå skal utvikle et så stort område som Ulven, synes vi det var viktig å gå nye veier. Den tradisjonelle måten å gjøre det på, er at OBOS som utbygger utvikler et prosjekt i samarbeid med en arkitekt. Deretter ber vi en eller flere entreprenører om pris på det vi vil bygge. Men vi tror at et boligprosjekt kan bli vesentlig billigere og forhåpentligvis bedre dersom entreprenør og de ulike faggruppene kommer inn på et tidlig tidspunkt. Og det er det vi ønsker å gjøre ved hjelp av denne konkurransen, sier ansvarlig for Ulven-utbyggingen, Jon-Erik Lunøe i OBOS.

Invitasjon til konkurransen gikk ut tidligere i høst, og en rekke firmaer leverte inn sine søknader om å få være med i prekvalifiseringen. Nå er fem ulike team valgt ut til å være med i konkurransen om å levere det beste boligprosjektet. De fem teamene består av entreprenør, byggtekniske fagpersoner, arkitekter, landskapsarkitekter og representanter for andre aktuelle faggrupper. Disse teamene har tid på seg fram til 31. januar 2017 med å utvikle et konsept for feltet, i tillegg til at de skal gi en pris på hva boligprosjektet, slik de ser det for seg, vil koste.

De ulike entreprenørene som stiller med hvert sitt team og som nå er med i hovedkonkurransen, er:

  • AF Gruppen med HRTB Arkitekter
  • NCC med Nordic Office of Architecture, Kritt Arkitekter AS og ASPLAN-VIAK
  • Skanska med CODE Arkitektur og IN'BY
  • Veidekke med LPO og YSA Design
  • Betonmast Selvaagbygg med egne arkitekter og Reiulf Ramstad Arkitekter

– Vi ønsker oss boliger som passer for de som er nye på boligmarkedet, og som trenger skikkelige boliger til en overkommelig pris. Vi er imponert over kvaliteten på leveransene vi har fått fra teamene som har konkurrert i prekvalifiseringen. De som skal delta videre, har virkelig satt seg inn i problemstillingene og kommet med gode visjoner for prosjektet, sier Lunøe.

Han forteller at OBOS, parallelt med konkurransen, også utvikler et lignende boligfelt på tradisjonelt vis rett ved siden av. Det vil da vise seg hvorvidt det faktisk er billigere og mer effektivt å ta inn fagmiljøene på et tidligere tidspunkt.

– For oss er dette et uhyre spennende prosjekt. Det handler om å skape bedre og mer effektive strukturer i bransjen, for på denne måten å få bedre samhandling og redusere kostnadene på den ferdige boligen. Det viktige er at boligkjøperen i den andre enden skal få en bolig i et godt bomiljø og som hun har råd til å betale, sier Lunøe.