FIEC-president Kjetil Tonning fra Veidekke Entreprenør.

Europas entreprenører stiller seg bak visjon om klimanøytralt kontinent innen 2050

Den europeiske entreprenørorganisasjonen FIEC (Fédération de l’Industrie Européenne de la Construction) stiller seg bak en EU-plan for å bli verdens første klimanøytrale kontinent innen 2050.

Det skriver FIEC i en pressemelding denne uken.

– Etter å ha holdt mange hypotetiske samtaler de siste ukene, kan vi nå ta fatt på detaljene i European Green Deal for å analysere implikasjonene for næringen vår, sier FIEC-president Kjetil Tonning fra Veidekke Entreprenør.

Europakommisjonens nye president, Ursula von der Leyen fra Tyskland, lanserte sitt miljøprogram onsdag 11. desember.

Les mer om European Green Deal her.

– Som entreprenører er vi forpliktet til bærekraftig bygging, og vi vil følge med på kommunikasjonen de neste dagene for å se hvordan det står i stil med forventningene våre. Det er tydelig at næringen vil spille en viktig rolle når disse målene skal nås, sier Tonning i pressemeldingen.

The Green Deal innebærer at Europa skal bli klimanøytralt innen 2050, at mennesker, dyr og planter skal beskyttes ved at forurensing kuttes, at selskaper skal få hjelp fra EU til å bli verdensledende i rene produkter og teknologier, samt at overgangen blir gjennomført rettferdig og inkluderende.

Ursula von der Leyen tiltrådde som Europakommisjonens president 1. desember i år. Foto: Jennifer Jacquemart / EU

Europakommisjonens nye president slår fast at EU vil gjøre energisektoren karbonfri, renovere bygninger for å kutte energibruk i bygg, fornye industrien for å ta ledelse innen grønn økonomi, og sørge for renere, billigere og sunnere transport.

– Dette er Europas månelandingsøyeblikk, slår Ursula von der Leyen, fast i en uttalelse i forbindelse med lanseringen av den nye klimaavtalen.

Von der Leyen skal blant annet ha annonsert en investering på 100 milliarder euro i de mest sårbare regionene og sektorene i forbindelse med den grønne omstillingen.

FIECs norske president er positiv til initiativet fra EU, selv om han overfor Byggeindustrien vedgår at «månelanding» kanskje ikke er det heldigste uttrykket i norsk sammenheng.

– Vi mener vår bransje har mye å bidra med, og er positivie til de tiltakene som har størst effekt. Vi vil gjøre det vi kan for at overgangen til et klimanøytralt Europa gjøres på en gjennomførbar måte, og derfor må vi ha god kommunikasjon med kommisjonen slik at vi ikke får et uønsket regelverk tredd ned over ørene, sier han.

Tonning forteller at det har skjedd et skifte blant europeiske entreprenører når det kommer til klimatankegang.

– Det har skjedd store endringer, også i land hvor dette ikke har vært så høyt på agendaen. De snur seg, og de ser på land som har fått til ting, spesielt i Norden. Klimanøytralt 2050 er ambisjonen vår, og vi skal gjøre så godt vi kan, sier han til Byggeindustrien.