Administrerende direktør i Grieghallen og medlem av utvelgelseskomiteen, Olav Munch, presenterte de prekvalifiserte arkitektteamene som kjemper om det nye musikkteateret i Griegkvartalet. Foto: Monika Kolstad
Administrerende direktør i Grieghallen og medlem av utvelgelseskomiteen, Olav Munch, presenterte de prekvalifiserte arkitektteamene som kjemper om det nye musikkteateret i Griegkvartalet. Foto: Monika Kolstad

Disse internasjonale stjernearkitektene konkurrerer om nytt musikkteater i Bergen

Fem arkitekt- og rådgivergrupperinger er valgt ut til å konkurrere om utformingen av det nye musikkteateret i Griegkvartalet.

Det skriver prosjektgruppen i Griegkvartalet i en pressemelding.

– Vi hadde ventet mange søkere til prekvalifiseringen, siden dette er et av Norges mest spennende kulturbyggprosjekt som nå er i støpeskjeen. Men det er like fullt utrolig gledelig at så mange fremstående nasjonale og internasjonale arkitektfirma har meldt sin interesse, sier administrerende direktør i Grieghallen og medlem av utvelgelseskomiteen, Olav Munch, i pressemeldingen.

Etter å først ha fått 32 søkere i konkurransen, sittskal juryen nå velge mellom fem utvalgte kvalifiserte søkere:

  • Henning Larsen Architects, som har med seg Rambøll Norge på rådgiverfagene.
  • Mad arkitekter og Kengo Kuma, som har med seg og Vogt Landscape på arkitektfagene, og Buro Happold, NODE rådgivende ingeniører, Voss Elconsult, Konsepta, Tevas, Byggadministrasjon Harald Bjørndal, lysdesigner Jesper Kongshaug, Advansia, Kepla og Civil Management på rådgiverfagene.
  • Nordic Office of Architecture, som har med seg Arkkitehtitoimisto ALA på arkitekturfagene og Norconsult på rådgiverfagene.
  • Snøhetta Oslo, som har med seg 3RW arkitekter på arkitektfagene, og Cowi på rådgiverfagene.
  • Zaha Hadid Architects, som har med seg A-lab og Sweco Architecture på arkitektfagene, og Tyrens Sverige, AKT II, Hilson Moran Partnership og Tevas på rådgiverfagene.

– Det som karakteriserer de utvalgte, er at alle har skapt flotte og relevante kulturbygg og byrom. De viser en soliditet gjennom sine referanser både på arkitekt- og rådgiverfagene. Gjennom sine motivasjonsbrev har de fått frem sin motivasjon og egnethet for å delta i plan- og designkonkurransen, sier Munch.

Det vil nå bli innkalt til en tilbyderkonferanse for de fem utvalgte, som vil være den formelle starten på plan- og designkonkurransen. Tilbyderne blir honorert med 600.000 kroner for å delta og levere inn et anonymt forslag i løpet av høsten 2023. Der vil alle legge frem sine løsningsforslag for hvordan de ser for seg at bygget vil se ut, inkludert utearealer.

Deretter vil selve juryen for konkurransen kåre tre likeverdige vinnere. Juryen skal legge vekt på forholdet til omgivelsene, byrommet, arkitektur og funksjonalitet, miljø og energi og gjennomførbarhet, heter det i pressemeldingen.

Planen er at vinneren av tjenestekontrakten kåres i mars 2024.