Boligmarkedet mot lysere tider?

Det er fortsatt full vinter rundt oss, men stadig flere signaler tyder på at vårstemningen innen boligmarkedet kan være i anmarsj.

Etter flere år med stadig høyere tempo i boligmarkedet, ble fjoråret en korrigering som skapte en god del bekymring for mange. Stadig flere signaler kan tyde på at bekymringene nå kan begynne å gå over til optimisme for aktørene i markedet. Torsdag la Obos frem sine tall for februar, og de viser en prisvekst på 2,6 prosent, både for Oslo og landet sett under ett. Stadig flere meglere melder også om bedre balanse i markedet, at boligene oftere går over takst og at salgstiden går ned. Mange forventer derfor at når Eiendom Norge kommer med sin statistikk for februar mandag 5. mars – skal optimismen ytterligere oppover.

Det er slett ikke sikkert at denne fremleggelsen vil være med på å øke optimismen ytterligere, men signalene har over tid stadig tydeligere minnet oss om at boligmarkedet kan gå mot noe lysere utsikter. Tidligere denne uken kom også Finanstilsynet med sine anbefalinger i forhold til bankenes utlånskrav. For Oslo anbefaler de å fjerne særreglene rundt egenkapitalkravet for sekundærboliger. For landet under ett ble mange overrasket over at de foreslår å stramme inn bankenes muligheter til å vise skjønn og dermed gi unntak fra lånekravene utenfor Oslo. Hvordan dette vil påvirke boligmarkedet fremover er noe usikkert, men det vil kunne gjøre det noe vanskeligere for de mindre kjøpesterke å komme inn på markedet – om forslagene blir iverksatt. Samtidig kan de også være med på å skyte ekstra fart i et Oslomarkedet hvor ting nå går bedre. Spørsmålet er hvor mye situasjonen med at en god del nyboliger er på vei ut i markedet vil påvirke totalbildet.

Samtidig er signalene stadig tydeligere på at en renteheving er nærmere enn på lenge. Det vil selvsagt bli en faktor som kommer til å spille inn. I hvor stor grad vil avhenge av hvor mye renten stiger - og hvor raskt en slik eventuell stigning vil komme. Her vil selvsagt Norges Banks meninger om fremtidsutsiktene kunne påvirke utviklingen i relativt stor grad. Frykt for høyere renter burde også bekymre mange av oss. Gjeldsgraden er i overkant stor hos mange.

Nyboligsalget har gått trått den senere tiden - og dette kommer fremover til å påvirke igangsettingen og dermed sysselsettingen innen deler av markedet. Med signaler om bedring i markedet, kan det være håp om at salget tar seg opp igjen, og ikke minst i de store byene kan det godt hende at skiftet vil komme relativt raskt. Vi skal huske på at tempoet over langt tid har vært høyt, og korreksjonen vi nå muligens kan begynne å se enden på, kan bli avløst av ny optimisme og fortsatt høyt tempo innen disse markedene.