Operakvarteret får gjennomgå i en ny bok, og sammenlignes blant annet med den gigantiske ismuren i TV-serien Game of Thrones. Foto: Trond Joelson

Billedkunstner om Operakvarteret: - Kjølig, grå mur

Billedkunstneren Christopher Rådlund mener arkitektur som den vi har fått i Bjørvika, ødelegger bylandskapet.

Det skriver NRK på sine nettsider denne uken.

– Denne kjølige grå muren har effekt på hele Oslo som samfunn. Mangelen på farger får meg til å tenke på muren i Game of Thrones, sier Christopher Rådlund til NRK om Operakvarteret.

Rådlund er en av forfatterne av «En sort bok om arkitektur», som har undertittelen «Hvorfor moderne arkitektur har blitt så stygg». Han syns moderne arkitektur er fargeløs, og at dagens nybygg er skremmende like.

– Hvite og grå kasser, billige materialer, kantete, ingen runde former og på grensen til umenneskelig. 90 til 95 prosent av alle nybygg preges av denne stilen, sier han til NRK.

Rådlund mener for mye fokus ligger på effektivitet, og uttaler at resultatet er lite innbydende bygg hvor ingenting tilsier at det bor mennesker.

Han får støtte av Ingvil Aarholt Hegna fra Norsk Design- og Arkitektursenter, som i likhet med Rådlund mener utbyggerfirmaene må ta ansvar for at de nye boligbyggene ikke blir for ensformige. Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, tror folk ønskergrå og hvite boliger.

– Folk etterspør bygg i grått, hvitt og beige, fordi de ikke vil ha bygg som skiller seg ut. Hvite bygg kan også være fint og spennende. Se for eksempel på hvor flott Operaen i Bjørvika er, sier han til NRK.

Han mener også det er langsiktig å bruke slike farger, og at et stort fargestortiment på nye bygg vil være lite kostnadseffektivt.

Les hele artikkelen på nrk.no.