VOKSER PÅ GRØNNE TAK: Svenske Seduna og norske Bergknapp tar sikte på å erobre det nordiske markedet for grønne tak. Det var god stemning like før kontraktssignering i Oslo onsdag denne uken. Fra venstre Fredrik Kronqvist og Matthias Kimmehed i Seduna og Bengt Tovslid og Jakob Årsvold i Bergknapp. Foto: Svanhild Blakstad

Bergknapp kjøper svenske Seduna: – Vil bli størst på grønne tak i Norden

Med oppkjøpet av Seduna AB tar den norske sedumgiganten Bergknapp mål av seg på å bli størst på grønne tak i Norden.

Onsdag denne uken signerte de to selskapene avtalen, som innebærer at Bergknapp kjøper 75 prosent av aksjene i det svenske selskapet.

Sandnes-firmaet Bergknapp har siden oppstarten i 2010 blitt den største aktøren innen grønne tak i Norge og er den eneste produsenten av sedum her til lands. Produksjonsanlegget ligger på Jæren og Bergknapp har levert titusenvis av kvadratmeter grønne tak på en rekke offentlige og private bygg, både i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger-området.

I 2018 hadde selskapet sammen med datterselskapet Vital Vekst en omsetning på 63 millioner kroner og et driftsresultat på 8 millioner kroner.

– Oppkjøpet er et ledd i vår strategi om å bli Nordens ledende selskap på grønne tak innen 2023 og at vi skal ta markedsandeler i et sterkt voksende marked, sier markedssjef Bengt Tovslid til Byggeindustrien.

Seduna er et salg- og installasjonsselskap som opererer i det svenske markedet, og som har opplevd sterk vekst siden det ble etablert i 2017.

Bergknapp på sin side har et eget datterselskap Bergknapp AB som produserer sedum utenfor Stockholm.

– Vårt fokus fremover skal være at hele verdikjeden fra rådgivning, produksjon, kunnskapsbasert salg, installasjon og ettermarkedsarbeid skal dekkes, og at vi dermed kan gi kunden sikkerhet for at grønne tak og vegger fungerer, sier Tovslid.

De svenske eierne av Seduna er fornøyd med å bli en del av Bergknapp, etter at de to gründerne Fredrik Kronqvist og Matthias Kimmehede gikk ut av den svenske sedumgiganten VegTech og startet Seduna for noen år siden.

– Det har gått veldig raskt fra vi etablerte Seduna til vi står her i dag og blir en del av Bergknapp. Nå er planen at vi skal vokse videre sammen og at vi som to sterke parter i fellesskap kan ta steget om å bli markedsleder i Norden, sier daglig leder Fredrik Kronqvist til Byggeindustrien.