Rogalandsbedriften Bergknapp blir nå enda større på grønne tak og sedumløsninger, etter oppkjøpet av Vital Vekst. Jakob Årsvoll (t.v) og salgssjef Bengt M. Tovslid på Bygg Reis Deg i 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)

Bergknapp kjøper Vital Vekst

Sedumprodusenten Bergknapp i Sandnes har kjøpt opp hovedkonkurrent Vital Vekst.

Daglig leder Jostein Sundby i Vital Vekst. (Arkivfoto: Svanhild Blakstad)

Til sammen vil de to selskapene få en betydelig andel av markedet for grønne tak og vegger i Norge.

Bergknapp har egen produksjon av sedum i anlegget på Jæren, mens Vital Vekst har importert sine sedummatter fra Nederland, noe som har gitt selskapet utfordringer de siste årene.

Vil ha norske arter
– Vi opplever at kundene i stadig større grad etterspør norske arter, samtidig med at flere av artene på de nederlandske produktene er svartelistet her i Norge. Vi fikk også en kraftig økning i importprisene på grunn av valutaendringene, sier daglig leder Jostein Sundby i Vital Vekst, om bakgrunnen for at de valgte på selge selskapet til Bergknapp.

Han peker også på at miljøaspektet med kortreiste produkter har spilt inn.

Sundby har eiet og drevet larvikbedriften i 10 år sammen med Øyvind Dyrvik, og har opp gjennom årene levert grønne tak til en rekke store prosjekter blant annet i Bjørvika/Barcode. De har også levert sedum til mange veiprosjekter, og har jobbet mye med overvannshåndtering.

Les også: Grønne takleggere i Bjørvika

Ikke navnebytte
Bengt Tovslid i Bergknapp forteller at det ikke er noen navneendring på gang.

– Bergknapp og Vital Vekst har ulik profil og retter seg mot litt forskjellige markeder. Selv om vi har kjøpt opp Vital Vekst, planlegger vi å kjøre videre med samme merkenavn slik som i dag, sier Tovslid.

Han opplyser at Bergknapp nå jobber intenst med videre strategi og hvordan de skal profilere selskapene mot markedet.

Sandnes-bedriften produserer årlig ca 100.000 kvadratmeter sedum og leverer over hele landet. Primærmarkedet er på Sør-, Vest- og Østlandet.

I 2014 omsatte Bergknapp for 13 855 000 kroner, med et resultat før skatt på ca 2,3 mill. kroner. Vital Vekst omsatte for 9 763 000 kroner med et resultat før skatt på 1,6 mill kroner.

– Jeg trygg på at Bergknapp blir en god eier for vårt selskap, og de har lang og god erfaring med grønne tak og en produksjon jeg ser frem til å tilby det norske markedet. Det er bedre at vi kan dra veksler på hverandre, enn å sitte på hvert vårt tak, avslutter Jostein Sundby i Vital Vekst.