Bergen. Foto: Christian Aarhus

Bergen kommune stenger ikke byggeplasser - kun lov å jobbe på ett sted

Bergen kommune stenger ikke byggeplassene, men innfører strenge tiltak for å stanse koronaspredning. Blant annet blir det forbudt å jobbe mer enn ett sted.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) kunngjorde de vedtatte tiltakene på en digital pressekonferanse tirsdag kveld. Forskriften gjelder ut februar.

Valhammer betegner tiltakene som de strengeste for byggebransjen i Norge, og han understreker at det er straffbart å bryte reglene.

Ikke nedstenging

Det var aktuelt å stenge alle større byggeplasser, men kommunen har etter råd gått bort fra dette.

– Den faglige vurderingen er at en lokal bestemmelse om nedstenging av byggeplassene kun i Bergen kommune ikke er et effektivt tiltak på grunn av stor sannsynlighet for smittespredning utenfor Bergen kommune, sier byrådslederen.

Han begrunnet det blant annet med frykt for at arbeiderne tar seg jobb på andre byggeplasser eller går til mindre seriøse aktører.

Vakthold og avstand

Det innføres også blant annet strengere krav til vakthold og avstand mellom folk på byggeplassene. Kommunene har forskriftsfestet bransjestandarden fra Byggenæringens Landsforening (BNL) om smittevern.

– Vi kommer til å ha lav terskel for å stenge ned byggeplasser, sier helsebyråd Beate Husa (KrF), som samtidig har tro på at reglene vil ble etterlevd.

EBA takker byrådet

Både Valhammer og Husa understreker at de har hatt en god dialog med næringen i hele prosessen.

Direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske er også godt fornøyd med dialogen.

- Dette har vært et krevende døgn. Vi takker byrådet for å ha vært lydhøre for bransjens innspill. Nå starter arbeidet med å få forskriften implementert, og vi håper byggeplassene blir smittefrie, sier han til Byggeindustrien.

- Hvilke utfordringer medfører kravet om at man kun kan jobbe på en byggeplass?

- Det gir naturligvis store utfordringer. Vi har stor forståelse for kravet. Vi vet dog ikke hvordan dette vil slå ut for mindre bedrifter, svarer EBA Vestenfjelske-direktøren.

Forskriften gjelder i første omgang til og med 28. februar. Reglene gjelder på byggeplasser der det er mer enn tre arbeidere.

Her er den nye forskriften