Studentboliger i Oslo på Grünerløkka. Foto: Audun Braastad / NTB
Mer enn 13.000 studenter står i boligkø i storbyene
I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger står over 13.000 studenter i boligkø totalt, like før de skal få studieplass den 20. juli.
Litt under 6.500 studenter er på venteliste i Oslo, 4.600 står i kø i Bergen, 1.722 i Trondheim og 922 i Stavanger, viser tall NTB har innhentet fra samskipnadene.
– Vi skulle gjerne tilbudt boliger, men vår kapasitet er helt sprengt, sier styreleder Sjur Selsvik i den vestlandske studentsamskipnaden Sammen.
– Å studere og flytte til en ny by er et viktig steg i livet. Det å ha usikkerhet rundt noe så viktig som sted å bo er en veldig kjip situasjon å være i.
Nederst i saken har samskipnadene råd hvordan man kan skaffe seg bolig som student.
Flere i kø i Bergen og Stavanger enn i fjor
I Oslo står litt færre i kø i år enn i fjor. En grunn til det er at flere boliger har blitt bygget, ifølge boligdirektør Håvard Staff Brenno i studentsamskipnaden SiO.
Derimot står cirka 1.000 flere studenter i kø i Bergen, og rundt 200 flere står på venteliste i Stavanger, ifølge hver av samskipnadene.
Grunnen til den store køen i Bergen, tror Selsvik er fordi svært mange vil studere i Bergen.
– Og så har det blitt færre enheter tilgjengelig på det private markedet. Airbnb og korttidsutleie er en del av bildet.
I Trondheim er interessen for studentboliger omtrent lik som før, og det er veldig stor etterspørsel, ifølge lederen Tina Landfastøien for boligutleie i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) i en epost til NTB.
Internasjonale studenter prioriteres
I Oslo skal cirka 80 prosent av boligene som deles ut i august gå til utenlandske studenter. I Bergen prioriteres denne gruppen, så internasjonale studenter bor i rundt en tredel av Sammens boliger.
– Vi har avtaler med studieinstitusjonene å sikre boliger til disse, og det er en fin måte å bidra til at Bergen blir en internasjonal studentby, forklarer Selsvik.
I Stavanger har rundt 400 av deres rundt 1.650 studentboliger gått til internasjonale studenter. I Trondheim er i år 700 av Sit sine rundt 5.000 boliger gitt til denne gruppen.
Førsteårsstudenter prioriteres i alle de største byene. Studenter med barn har i tillegg noe fortrinn i Bergen, Oslo og Stavanger når de søker om bolig.
Noen plasser kan bli ledige etter opptak
Det er likevel håp for de som er på venteliste i de store byene.
– Vi bruker som regel å få 100–150 ledige boliger etter at svarene fra Samordna opptak kommer, forteller Landfastøien fra Sit.
I Bergen er det også ventet at noen boliger blir ledige etter opptaket, når noen plutselig skal til en annen by.
– Men for oss har nok ikke selve opptaket så mye å si for situasjonen, understreker Sjur Selsvik i den vestlandske studentsamskipnaden Sammen.
Tips for å skaffe seg bolig som student
1. Vær tidlig ute og ikke trekk søknaden
– For plutselig kan noe dukke opp, råder styreleder Selsvik i Sammen og gir ett til råd:
2. Prøv å finne noen andre å leie med
3. Finn en bolig fra private utleiere
– I Trondheim skal det være mulig å finne seg bolig på det private markedet, tipser lederen Tina Landfastøien for utleie i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.
4. Ta nytte av Finn.no, Hybel.no og Facebook
– Bruk kanalene som finnes. Finn.no, Hybel.no og Facebook-grupper som legger ut leieboliger for studenter, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Kristina Renberg i Studentsamskipnaden i Stavanger.
Hun gir også det følgende rådet:
5. Sjekk at leiligheten er godkjent
Renberg oppfordrer til å ha forsikring og være bevisst på at leiligheten er godkjent.
6. Vær aktiv
– Mitt råd til alle studenter er å være aktive i boligjakten, både hos SiO, i det private leiemarkedet og gjennom eget nettverk, sier boligdirektør Håvard Staff Brenno i SiO.