SAMSPILLSKOLE. Elvetangen skole i Hakadal åpnes til høsten. Skoleprosjektet er tegnet av Arkitektgruppen Lille Frøen. Foto: BackeFoto: BackeFoto: Backe

Vellykket samspillsprosjekt for Backe

Entreprenøren Backe mener samspillsmodellen har vært en viktig brikke for en vellykket gjennomføring
av Elvetangen skole i Hakadal.

Byggingen av den nye barneskolen i Hakadal er et samspillsprosjekt mellom entreprenøren Backe og Nittedal kommune. Skolebygget, som har et areal på cirka 13.000 kvadratmeter, vil ta imot rundt 500 elever når den åpnes til høsten.

Stort utbytte
Med få måneder igjen til overlevering skriver Backe i en melding at skoleprosjektet så langt har vært vellykket, og entreprenøren fastslår at denne typen samspillsprosjekter gir stort utbytte.

Samspill som modell for gjennomføring legger til rette for bedre samarbeid, mulighet for lettere fremdrift og felles muligheter som ikke er like lett ved standard totalentreprisekontrakter. Dette har Backe fått erfare i samspillprosjektet med Elvetangen skole, melder selskapet.

Prosjektsjef Hans-Jørgen Bjøralt i Backe Oppland. Foto: Backe.

– Fremdriften går som den skal og vi er fornøyde med prosessen så langt. Vi erfarer at usikkerhet og risiko løses på en bedre måte i samspillsprosjekter ved at vi og byggherren jobber som et team. Vi har i større grad felles mål, noe som gjør at prosessene blir enklere, sier prosjektsjef Hans-Jørgen Bjøralt i Backe Oppland.

Samarbeid mellom to Backe-selskaper
Elvetangen skole er et såpass stort prosjekt at Backe Oppland og Backe Romerike utfører det i felleskap. Entreprenøren har en kontrakt til en verdi av 456 millioner kroner eksklusive moms, og den totale omsetningen for Backe-selskapene nordøst for Oslo er om lag 1,3 milliarder kroner.

Prosjektleder Vegard Sætermoen i Backe Romerike. Foto: Backe.

– I Backe hender det at vi jobber med prosjekter på tvers av selskapene. Dette fungerer bra og det gjør også at vi opplever at vi er en del av hele Backe. Vi kan både dra nytte av konkrete ressurser til prosjektene, men også det at selskapene har erfaring med ulike typer prosjekter, sier Vegard Sætermoen, prosjektleder i Backe Romerike.

– Det er god stemning i laget og folk gjør en utrolig bra jobb. Dette er et stort prosjekt med rundt 150 personer på byggeplassen hver dag. Vi har med oss både unge som får muligheten til å teste ferdighetene sine og folk med lang erfaring, tilføyer Hans-Jørgen Bjøralt.

Viktig samspillserfaring
Elvetangen skole er Backe Opplands største samspillskontrakt noensinne. De to Backe-selskapene påpeker at det er en økende grad av samspillprosjekter i byggmarkedet, og mener det derfor er viktig å bruke Elvetangen skole prosjektet til å hente ut erfaringer til nye samspillsprosjekter.