Smiths venners samlingssted på Brunstad blir bygd ut for flere milliarder, blant annet med 16 nye hotellbygg. Bibelskoleelever leies ut som bygningsarbeidere for flere hundre millioner. Foto: Wikimedia

Har leid ut bibelskoleelever som bygningsarbeidere for 230 millioner på tre år – det samlede driftsresultatet er på 178 millioner

Smiths venner-selskapet Globeserve AS fortsetter å håve inn millioner på å leie ut frivillige ungdommer til milliardutbygging på Brunstad.

Globeserves regnskapstall for 2018 viser at omsetningen endte på 63,6 millioner og driftsresultatet på solide 52,1 millioner.

Det betyr at selskapet, som er eid av Brunstadstiftelsen, i løpet av de tre siste årene har leid ut frivillige ungdommer fra Brunstad Bibelskole til milliardutbyggingen av Oslofjord Convention Center i Vestfold for 230 millioner kroner.

Toppåret var i 2017, da selskapet omsatte for over 92 millioner kroner. På bunnlinja vises frivilligheten i bemanningsselskapet tydelig igjen.

Totalt har dugnadsutleien til Brunstad-prosjektet gitt et samlet driftsresultat i selskapet på 178 millioner.

Bibelskoleelever som bygningsarbeidere

I årsberetningen skriver Globeserve følgende om sin virksomhet:

«Selskapets virksomhet er å utføre ulike tjenester innen bygg og anlegg, håndverkstjenester og serviceoppdrag innen en rekke fagområder, samt annen tjenesteytende næring som naturlig hører sammen med dette. Selskapets virksomhet blir, i tillegg til fast ansatt administrativt personell, utført av frivillige bibelskoleelever som ønsker å støtte formålet til eier av selskapet. Selskapets tjenesteområde og geografi er knyttet til utbygningen på Brunstad, Sandefjord kommune.»

150-200 ungdommer

Steinar Riise er styreleder i Globeserve. Foto: NTB Info

I løpet av året er flere hundre ungdommer i arbeid for entreprenøren ILC Construction som har ansvaret for å bygge ut Oslofjord Convention Center.

Entreprenøren omsatte for 816 millioner kroner i fjor, og har i rekordfart blitt en av landets største entreprenører.

– Nedgangen i aktivitet for Globeserve er direkte knyttet til nedgangen i aktivitet hos vår oppdragsgiver. Vi har hatt et varierende antall frivillige ungdommer, cirka 150-200, skriver styreleder i Globeserve, Steinar Riise, i en e-post til Byggeindustrien.

Forventer lavere aktivitet

Han forventer at aktiviteten i Globeserve kommer til å bli mindre på sikt ettersom utbyggingen av Oslofjord Convention Center nærmer seg slutten.

Den storstilte utbyggingen med blant annet 16 hotellbygg og 1.600 hotellrom skal ferdigstilles i desember 2020.

– Ettersom byggeaktiviteten avtar, så ser vi for oss en tilsvarende reduksjon i omsetning for Globeserve, skriver Riise.

Arbeidstilsynet har varslet dugnadskamp

Dugnadsselskapene knyttet til Brunstad Kristelige Menighet har vært omstridt.

Arbeidstilsynet påla nylig to andre dugnadsselskaper knyttet til Brunstad Kristelige Menighet Horten, å betale sine frivillige allmenngjort lønn.

Selskapene må også utarbeide utkast til skriftlige arbeidsavtaler dersom tilsynets vedtak blir stående. Vedtaket er klaget inn av de to selskapene.

Tilsynssakene uroer ikke Globeserves styreleder.

– Vi har også notert oss at Arbeidstilsynet kjører noen tilsynssaker, men vi har brukt mye ressurser på å sikre at vår drift er i henhold til lover og forskrifter, og ønsker til enhver tid å rette oss etter dette, skriver Steinar Riise til Byggeindustrien.

Arbeidstilsynet følger utviklingen

Regiondirektør Arve Semb Christophersen i Arbeidstilsynet region sør. Foto: Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet har ikke hatt tilsyn med Globeserve, men regiondirektør Arve Semb Christophersen sier de følger regnskapsutviklingen i både dette og flere andre menighetseide selskaper.

Han sier de ønsker å se hvordan de to andre tilsynssakene utvikler seg før de vurderer å gå videre med tilsyn i andre dugnadsselskaper.