Plan og bygg slakter regjeringskvartal-forslagene

Plan- og bygningsetaten i Oslo vil ha større tomt og langt mindre bygg enn det som foreslås for det nye regjeringskvartalet.

Det skriverNRK Østlandssendingeni en artikkel på sine nettsider.

– Slottet og Stortinget har beskjedne, moderate størrelser. Det blir veldig rart hvis den ene maktinstitusjonen skal ha en helt overdimensjonert fysisk form, sier direktør i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Ellen de Vibe, til NRK.

I et brev til Statsbygg skriver de Vibe at det vil få store negative konsekvenser for bylandskapet om alt skvises inn i regjeringskvartalet slik regjeringen har vedtatt.

«De innkomne mulighetsstudiene viser at romprogrammet er altfor stort for det avsatte tomtearealet, og at det innenfor gitte premisser ikke er mulig å løse oppgaven på en måte som ikke får vesentlige konsekvenser for bylandskapet», heter det i brevet.

– Dette sprenger skalaen for byen. Vi er ikke mot høye hus, men vi mener at planene samlet er for store, sier de Vibe til NRK.

Seks arkitekt- og konsulentteam har levert forslag til hvordan regjeringskvartalet kan bli innenfor de rammene som er satt for kapasitet og plassbruk. Plan- og bygningsetaten mener de foreslåtte byggene blir for store og lukkede.

– Man bør vurdere om Utenriksdepartementet bør bli liggende i Vika og å beholde R5 nedenfor Akersgata. UD har en lang historisk tradisjon i Vika, det vil også gjøre det enklere å redusere bygningsmassen, sier de Vibe.