Kunstverket «Fiskerne» på enden av Y-blokken er laget av Pablo Picasso og Carl Nesjar. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Regjeringsbygg nominert til et av Europas mest truede

Y-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo er av den europeiske verneorganisasjonen Europa Nostra nominert til en plass på listen over verdensdelens sju mest truede kulturminner.

Europa Nostra arrangerer i år sin årlige kongress i Oslo. Det skjer i midten av juni. Men innen den tid, mandag 18. mai, ankommer organisasjonens generalsekretær Sneska Quaedvlieg-Mihailovic byen. I den forbindelse skal Fortidsminneforeningen overlevere nominasjonen av Y-blokken til organisasjonens liste over årets sju mest truede kulturminner, skriver Aftenposten.

– Vi tok kontakt med dem for å undersøke om det var mulig å nominere også de mer politiske vernesakene. Da fikk vi en klar oppfordring om å nominere bygget. Dette er noe vi gjør fordi saken er så spesiell, og fordi vi mener bygningen har internasjonal betydning, særlig gjennom Picassos kunst, sier Linn Borgen i Fortidsminneforeningen.

Y-blokken er dekorert med sandblåst kunst utformet av Pablo Picasso og Carl Nesjar. De to har utstyrt bygningen til Catalonias arkitektforening med en lignende kunstvegg på ytterfasaden.

– Disse to kunstverkene henger sammen. Y-blokken og vårt hovedkontor er som søsken. Det er viktig å se disse to kunstverkene i Oslo og Barcelona som en helhet. Derfor vil det være tragisk hvis verket i Oslo blir revet, sa arkitekt Xavier Gómez i den cataloniske arkitektforeningen (COAC) til Aftenposten i forrige måned.