Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening. Arkivfoto

Arrangerer Boligkonferansen med strengt smittevern

Boligprodusentenes Forening arrangerer den ellevte Boligkonferansen som planlagt, med fysisk oppmøte, foredrag, lunsj og mingling – og en rekke tiltak for å minimere smittefare.

Boligkonferansen 2020 går av stabelen torsdag og fredag 15. og 16. oktober på Meet Ullevål Stadion i Oslo. Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, er ikke bekymret for smitterisikoen under arrangementet.

– Vi krever ikke visir, slik som man har på intensivavdelingen på sykehuset, men bortsett fra det, har vi lagt oss på noen av de strengeste kravene for smittevern. Vi passer på akkurat på samme måte som vi passer på på byggeplassen. Det er de samme som har skrevet smittevernveilederne for resten av bransjen som har skrevet veilederen for konferansen, sier Jæger.

Gjeldende regelverk fastslår maksimum 200 konferansegjester, men Jæger forventer ikke fullt så mange. Så langt har konferansen 80 påmeldte, og Jæger mistenker at den nylige smitteoppblomstringen i Oslo har stoppet enkelte fra å melde seg på.

Ser fremover

De som ønsker å delta fysisk på konferansen, må registrere seg på forhånd, da alle vil få utdelt faste plasser med minimum én meters avstand fra hverandre både under foredragene, lunsj og eventuell middag. Ved registrering, pauser og transportetapper bes alle holde god avstand, men samtlige deltakere vil også få hver sin pakke med ti munnbind som ekstra smittebarriere.

– Vi har tatt høyde for at det kan være vanskelig å overholde distansen i enkelte etapper, så da deler vi ut munnbind slik at folk kan beskytte seg på samme måte som på t-banen. Munnbindene er levert av Røde Kors, så det skal være forskriftsmessige pakker, sier Jæger.

Korona vil til en viss grad prege saksinnholdet under konferansen også, med blikk på bransjens utfordringer i og etter krisen, men hovedfokus ligger på byggenæringen som en bærekraftig næring.

– Vi skal ha et spennende foredrag med kommunalminister Nikolai Astrup om regjeringens boligpolitikk, og han kommer helt sikkert til å snakke om koronasituasjonen, og jeg kommer nok til å snakke litt om det i mitt åpningsinnlegg. Vi får også besøk fra opposisjonen på Stortinget, med Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet, som skal snakke om boligbygging utenfor byene, vi skal høre statssekretær Heidi Karin Nakken og stortingsrepresentant Espen Barth Eide snakke om bærekraftige boliger, og Kjersti Haugland skal fortelle litt om den økonomiske situasjonen vi befinner oss i, sier Jæger.

Se hele konferanseprogrammet for 15. oktober her.

Grønn næring

Blant annet skal konferansedeltakerne få en praktisk gjennomgang av hvordan man skal bruke produktdatamaler (PDT) for å sørge for bedre informasjon som følger produktene i næringen. PDT har vært et satsingsområde for Boligprodusentene en god stund, og Jæger understreker at de som ikke har dette på plass innen 1. januar 2021, vil komme i bakleksa.

– Produktdatamaler er vårt viktigste innspill for at bygge- og anleggsnæringen skal bli grønn. Dette blir den nye hverdagen for bransjen, hvor man enkelt kan bruke informasjonen som følger produktene til å regne på det meste. Vi må gjøre de riktige valgene, og det kan vi gjøre med mindre bruk av konsulenter. Vi overlater utregningen til datamaskinene, sier Jæger.

For de som ikke kan, vil eller tør delta fysisk på konferansen minner Boligprodusentene-sjefen om at konferansen også sendes digitalt, men han håper på godt oppmøte innenfor de rammene som er satt.

– Jeg tror det skal være både godt å trygt å delta. Mange har ikke møtt kollegene sine på flere måneder, og vi tror det blir fint å få treffes og snakke med hverandre. Jeg synes også det er viktig at vi prøver å få samfunnet til å fungere igjen, og vi er helt avhengige av at vi har folk som har arbeid. Vi skal jo også bygge hoteller og restauranter, og da trenger vi at hotellene og restaurantene overlever. Hvis vi skal passe på at det er jobber, må vi også tørre å arrangere konferanse, sier han.