Her er byggegropa til Deichmanske tidligere i år. Arkivfoto: Anne-Beth Jensen

AF inngikk 30-millionerskontrakt i truet Deichman-prosjekt

Torsdag varslet byrådet i Oslo behovet for å gå gjennom gjennom totalkostnadene for nytt hovedbibliotek i Bjørvika. Mandag inngikk kommunen en grunnarbeidskontrakt på drøye 30 millioner i det samme prosjektet.

Den kommunale byggherreorganisasjonen Kultur- og idrettsbygg (KID) bekrefter at de mandag inngikk en avtale med AF Gruppen om å ferdigstille byggegropa i Bjørvika.

Arbeidene med å fullføre grunnarbeidsentreprisen for Deichman har allerede startet opp.

AF Gruppen vant entreprisekonkurransen om å ferdigstille grunnarbeidene for Deichman, etter at kontrakten med den tidligere grunnarbeidsentreprenøren ble sagt opp tidligere i høst.

Den ferske kontrakten med AF skal ha en verdi på drøye 30 millioner kroner.

- Vi ønsker ikke å kommentere den politiske diskusjonen som går rundt prosjektet, men det er riktig at vi har inngått en avtale med AF Gruppen om å ferdigstille byggegropa, sier kommunikasjonssjef Haakon Berg Jensen i KID.

- Entreprisen har vært i markedet siden 6. oktober, og da klageperioden var over ble den mandag inngått som avtalt, legger han til.

Meddelelsesbrevet til AF Gruppen ble sendt ut 14 dager før selve kontraktssigneringen.

- Koster 700 millioner å skrinlegge

Onsdag meldte Aftenposten, at det vil bli svært kostbart å stoppe Deichmanske-utbyggingen. Kulturbyggene Bjørvika (KIB) lagde i fjor en beregning på hva det ville koste å skrinlegge prosjektet.

Den viste at det ville koste kommunen mellom 600 og 700 millioner å stoppe prosjektet. Beregningen ble gjort på oppdrag fra byrådsavdelingen.

- Dyrere i dag

Tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sier til Aftenposten at denne  summen vil være enda høyere i dag.

- I tillegg vil det påløpe store ekstrakostnader ved å skulle eventuelt rehabilitere det nåværende biblioteket på Hammersborg eller bygge noe helt nytt. Det er allerede lagt ned så mange millioner kroner på planlegging og prosjektering av dette bygget. Å skulle stoppe nå vil være å kaste penger ut av vinduet, det er fullstendig galskap, sier Bjercke til Aftenposten.

Det har ikke lykkes Byggeindustrien å få en kommentar fra kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) onsdag, mens entreprenøren AF Gruppen henviser til byggherren.