Illustrasjon.: Lund Hagem Arkitekter/Atelier Oslo.

Budsjettsprekk på en halv milliard for Deichmanske

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo skulle stå ferdig neste høst, men blir trolig tre år forsinket. Samtidig sprekker prosjektet med over en halv milliard kroner.

Det er en gjennomgang fra Holte Consulting som konkluderer med kraftig forsinkelse og kraftig budsjettsprekk, melder NRK.

Da bystyret i 2013 besluttet å bygge det nye hovedbiblioteket, ble prisen satt til 2,6 milliarder kroner. Forventet ferdigstillelse var september 2016.

Tre år forsinket
Nå mener Holte Consulting at prisen på det nye biblioteket trolig bikker 3,1 milliarder. Det blir ferdig først i 2019.

Selskapet anbefaler nå at det blir gjort en skikkelig evaluering av prosjektets ledelse, organisering, anskaffelsesstrategi og entrepriseoppdeling.

– Vi gjør nå endringer i byggeprosjektet. Dette gjør vi for å sikre fremdriften og økonomien, slik at vi kan få bygget dette fantastiske nye biblioteket, sier Hallstein Bjercke (V), byråd for kultur og næring i en uttalelse etter at budsjettsprekken ble kjent tirsdag.

– Styrker ledelsen
Rapporten anslår prisen til å bli mellom 2.9 og 3,1 milliarder avhengig av hvilke tiltak som gjennomføres.

– Nå styrker vi prosjektets ledelse og gjennomgår alle tiltak og anbefalinger for å se hvordan de kan gjennomføres. Først når dette er gjort, vil vi se hva dette betyr konkret for kostnader og ferdigstillelsesdato for biblioteket, sier Bjercke.