Byrådet regnet på Deichman-stopp

Da kostnadsoverskridelsene ved Deichmanske hovedbibliotek i Oslo begynte å hope seg opp, kartla byrådet hva det ville koste å avslutte hele prosjektet – uten å si ifra til bystyret.

Det skriverNRK Østlandssendingenetter å ha fått tak hemmelighetstemplede dokumenter.

Å avslutte prosjektet ville ha kostet kommunen mellom 600 og 700 millioner kroner, viser dokumentene som NRK har fått tilgang til.

Kartleggingen av kostnadene ved å skrinlegge Deichmanske-prosjektet skal, ifølge NRK, ha skjedd i november i fjor.

– Da vi ba om vurderingen, hadde vi orientert bystyret om at det kunne bli kostnadsøkninger og vi ville forberede oss på eventuelle spørsmål fra bystyret om dette, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke til NRK.

Siden bystyret ikke spurte, fikk de heller ikke vite at kostnadene for å trekke seg ut av byggingen av hovedbiblioteket lå på mellom 600 og 700 millioner kroner, skriver statskanalen. Dette omfatter allerede påløpte kostnader, kontrakter kommunen ikke ville komme ut av, og utgifter ved å avvikle byggeplassen.

Et salg av tomten etter en eventuell omregulering kunne ha gitt kommunen langt mer enn de 165 millionene som den i utgangspunktet ble kjøpt for, skriver NRK.

– Bystyret skal få den informasjonen som er relevant for dem, og den informasjonen de spør om å få. For byrådet var det aldri aktuelt å stoppe byggingen av det nye hovedbiblioteket og da var det heller ikke aktuelt for oss å gå ut med det, sier Bjercke.