Nye Deichmanske hovedbibliotek står i fare for å bli skrinlagt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

- Koster minst 700 millioner å stoppe Deichmanske

Det vil koste minimum 700 millioner kroner å stoppe byggingen av det nye Deichman i Bjørvika.

Hallstein Bjercke (V), tidligere byråd i Oslo, er kritisk til Deichman-signalene fra det nye byrådet. Arkivfoto: NTB scanpix

Det skriver Aftenposten onsdag. Kulturbyggene Bjørvika (KIB) lagde i fjor en beregning på hva det ville koste å stoppe utbyggingen av Deichmanske.

Den viste at det for ett år siden ville koste kommunen mellom 600 og 700 millioner å stoppe prosjektet. Beregningen ble gjort på oppdrag fra byrådsavdelingen.

Frykter høyere tall

Nå frykter tidligere kulturbyråd Halstein Bjercke (V) at kostnadene vil bli enda høyere dersom Deichman-prosjektet blir skrinlagt.

- I dag vil denne summen være enda høyere. I tillegg vil det påløpe store ekstrakostnader ved å skulle eventuelt rehabilitere det nåværende biblioteket på Hammersborg eller bygge noe helt nytt. Det er allerede lagt ned så mange millioner kroner på planlegging og prosjektering av dette bygget. Å skulle stoppe nå vil være å kaste penger ut av vinduet, det er fullstendig galskap, sier tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke til Aftenposten. 

- Kulturpolitisk skandale

Byrådet har nylig varslet at de trenger mer tid for å gå gjennom totalkostnadene for prosjektet. Det kom fram i budsjettet som ble lagt fram i forrige uke.

Byrådet vil komme tilbake til saken før bystyret skal behandle budsjettet.

Norsk bibliotekforening sier til Aftenposten at signalene fra det nye byrådet i Oslo er skammelige. De mener det vil være en kulturpolitisk skandale, dersom bibliotekprosjektet blir avblåst.

- Det forundrer meg at byrådet ikke ser det klasseutjevnende aspektet ved å bygge et nytt bibliotek i Bjørvika. Jeg er ingen operahater, men hverken Operaen eller Munch vil generere et tilsvarende yrende folkeliv på tvers av alle samfunnslag som det et hovedbibliotek vil skape. Ved å sette hovedbiblioteket i fare, setter byrådet også hele Bjørvika-prosjektet i fare, sier leder Mariann Schjeide til avisen.