Flittige franskmenn

I Frankrike blomstrer hageinteressen på tross av at de færreste faktisk har en hageflekk. 

De fleste franskmenn ikke den heldige eier av et vinslott med omkringliggende store hageanlegg eller vindruemarker. Tvert imot eier de aller fleste ingen jordlapp i det hele tatt, men det stopper ikke hageinteressen fra å blomstre.

På min reise gjennom Provence denne sommeren, har jeg latt meg imponere over hvilken skaperevne og fantasi de franske hageentusiaster legger for dagen. Det er ikke så mye som skal til før det oppleves som trivelig og frodig.

Solens steking, skrinn jord og stenhusene som avgir varme, er noe man skulle tro ga uutholdelige forhold for planter, men det er tydeligvis ikke tilfelle.

Hagene skaper de i krukker og kar og jeg tenkte med meg selv at dette må kreve enorm innsats med tanke på vanning og tilføring av næring etc.

I min nysgjerrighet over dette kom jeg i kontakt med en dame som satt og plukket i sine små krukkeblomster. Hun fortalte at det ikke gikk så mye på vanning og innsats men heller på riktig valg av planter.

Plantene som det satses på; er sukkulenter,- planter med saftspente blader med stor sugeevne, som holder lenge på vannet og posisjonerer det over tid. Dette er slektninger til våre "takløk". Dessuten er det utstrakt bruk av Villvin og det vi her hjemme kaller "stueplanter for full sol". I tillegg er det stor bruk av krydderurter, - ikke bare med tanke på matlagning, men også som prydplanter. Lavendelen var selvfølgelig på plass, gjerne i kombinasjon med solsikker.

Kjøkkenhagene inneholdt små oliven- og fikentrær. Urter som Timian, Oregano, povensalsk safran samt grønsaker som corgetter, auberginer, tomater, papirka og selvfølgelig hvitløk...

La deg inspirere av denne lille bildereportasjen til enten å ta en tur til det deilige Provence eller bruke noen av idéene hjemme hos deg selv.