Tre arkitektur-prosjekter nominert til EU-pris

EUs pris for fremragende samtidsarkitektur, Mies van der Rohe-prisen, er en av de mest prestisjefylte arkitekturprisene i Europa. Tre prosjekter med tilknytning til NTNU er nominert for 2013.

- Vi gleder oss over at både ansatte og studenter ved fakultetet er blant de nominerte, og at de har oppnådd en slik internasjonal anerkjennelse, sier Fredrik Shetelig, professor og prodekan ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU.

RAKE visningsrom i Elgesetergate 28, Trondheim, er et av de nominerte prosjektene. Det særpregede visningsrommet er resultatet av student-workshopen TreStykker i 2011, ledet av universitetslektor August Schmidt ved NTNU, Fakultet for arkitektur og billedkunst.

Tretti studenter fra NTNU, Arkitekthøgskolen i Oslo og Bergen Arkitekthøgskole, deltok i arbeidet med RAKE.

Under ledelse av Schmidt og en gruppe arkitektstudenter ved NTNU, designet og konstruerte de utstillingslokalet med materialer fra et nærliggende kontorbygg som skulle rives. RAKE visningsrom brukes i dag flittig til utstillinger innen kunst og arkitektur.

Ellers har TYIN tegnestue blitt nominert for prosjektet Naust paa Aure. TYIN tegnestue ble startet i 2008 av Yashar Hanstad og Andreas G. Gjertsen mens de fremdeles var arkitekturstudenter ved NTNU.

Kontoret er publisert bredt internasjonalt og har vunnet en rekke prestisjetunge arkitekturpriser. Gjertsen og Hanstad er også deltidsansatte ved NTNU, Fakultet for arkitektur og billedkunst.

Kontoret Rintala Eggertsson Architects er nominert for prosjektet Seljord Lookout Tower. En av grunnleggerne, Sami Rintala, er professor ved NTNU, Fakultet for arkitektur og billedkunst.

I likhet med TYIN har Rintala Eggertsson Architects vunnet en rekke prestisjetunge arkitekturpriser og er bredt internasjonalt publisert.

Mies van der Rohe- prisen ble lansert i 1987 av EUs kulturprogram og stiftelsen Mies van der Rohe. Prisen deles ut hvert annet år for å løfte fram fremragende europeiske arkitekturprosjekter. Kandidatene til å motta prisen foreslås av en gruppe av uavhengige eksperter fra hele Europa, og en rekke arkitektorganisasjoner.

Selve prisen er på 60 000 euro. I tillegg deles det ut en pris til arkitekter som er på vei opp og fram (the Emerging Architects Special Mention) på 20 000 euro