Nordmenn gir blaffen i fuktskader

Ni av ti boligeiere oppgir i en ny undersøkelse at de ikke har planer om å undersøke egen bolig for fuktskader.

– Dette er alarmerende tall og som vil gi økte helseplager og koste norske boligeiere store summer i fremtiden, sier Morten Skinnarmo, markedssjef i Polygon.

I Norge oppstår det 70 000 fuktskader i året, noe som innebærer en ny fuktskade hvert 10. minutt. I utgangspunktet burde det tilsi at norske boligeiere var svært opptatt av å sjekke huset sitt for fuktskader. Ifølge en ny undersøkelse fra Norgesbarometeret sier likevel åtte av ti at de ikke kjenner til om de har fuktskader i egen bolig.

– Disse tallene gir grunn til bekymring når vi samtidig vet at det å bo i en ”fuktig” bolig kan doble risikoen for å utvikle astma og andre typer luftveisplager, sier Skinnarmo.

I følge undersøkelsen har bare 35 prosent av boligene blitt sjekket de siste 5 årene. Hele 60 prosent sier at boligen enten ikke er blitt sjekket eller at de ikke vet om den er blitt sjekket. Bare 15 prosent sier de i stor eller meget stor grad er bekymret for om boligen deres har fuktskader. – Når vi samtidig vet at nærmere 75 prosent av byggskadene i Norge skyldes fuktighet og at klimaendringene vil føre til større risiko for fuktskader, sitter norske boligeiere på en tikkende utgiftsbombe, sier Skinnarmo.