Velg riktig belysning hjemme

Har du kjøpt en sparepære, men ikke vært fornøyd med lyskvaliteten?

Hjelp

Enova Svarer hjelper deg med spørsmål om energieffektivisering for din bolig. Ring gratis tel: 800 49 003

- Du bør ta hensyn til at ulike rom stiller ulike krav til mengden og kvaliteten på belysningen, forklarer energirådgiver Odd Arnesen i Enova. Hvilken lyskilde du velger avgjøres av hvilken stemning du ønsker å skape og hvor mye lys du trenger.

- Oppsiden ved alle de nye energieffektive pærene er at de fleste boliger kan redusere strømforbruket til lys med 20-30 prosent. Samtidig gir de muligheten til en mer behagelig og bedre tilpasset belysning i forhold til de ulike behovene man har, forteller Arnesen. Flere av de nye typene pærer passer bedre til visse typer bruk enn den gamle glødepæren.

Fra 2013 vil det bare være lysrør, halogen-, LED- og sparepærer å finne i butikkene. Da er det greit å ha vent seg til å tenke på hvordan du kan bruke ulike typer pærer til å belyse et rom best mulig i forhold til behov. For å lære deg å bruke de nye typene pærer er det greit å ta omleggingen litt etter hvert.

- Ikke gjør utskiftningen for komplisert. Prøv i første omgang å benytte de armaturene som allerede er i bruk i boligen og skift ut de gamle glødepærene med alternative pærer av god kvalitet, anbefaler Arnesen. Når du har lært deg mer om bruk av ulike typer pærer vil det å bytte ut de gamle armaturene og bruke andre typer pærer bli enklere.

Pærens energieffektivitet (lumen/Watt), levetid og pris er de viktigste kriteriene å ta hensyn til når en kjøper nye pærer. Det er stor forskjell på kvalitet og de gode pærene koster mer.

- Du bør spesielt vurdere levetid i forhold til pris når du skal velge, sier Arnesen. Pærens levetid er oppført på pakningen sammen med lysytelsen (lumen).

Selv om glødepæren med sitt gule stemningsskapende lys er på vei ut, gir stadig flere av de nye typene pærer en tilsvarende lysopplevelse. I mange tilfeller kan de også gi bedre arbeidslys og komfort.

- Dersom du er på jakt etter lyspærer som gir stemning, skal du velge pærer som har såkalt varmthvitt lys. Særlig for stue og kjøkken ville jeg alltid valgt en slik pære, sier Arnesen.

Sparepærer

Sparepæren er i prinsippet et bøyd lysrør med skrusokkel og innebygd elektronikk for tenning og drift. Lyset sparepæren avgir har fått kritikk for å virke litt flatt og å gi dårligere fargegjengivelse enn gløde- og halogenpæren.

- Se etter sparepærer med lystemperatur på 2700-3000 Kelvin. Jo lavere Kelvin, jo varmere lys, forklarer Arnesen. Sparepæren gir 4-5 ganger så mye lys per tilført Watt og har 6-15 ganger så lang levetid som en glødepære.

Skal du erstatte en 60 Watts glødelampe, bør du benytte en 15 Watts sparepære. Vær oppmerksom på at ikke alle sparepærer kan dimmes og du kan ødelegge dimmeren med en sparepære som ikke er laget for det.

Se derfor etter symbol på pakken som sier om sparepæren kan dimmes eller ei.

Halogenpærer
Av alle de nye lyskildene som egner seg til husbruk ligger halogenlampen nærmest dagslyset. Halogenpærer er omtrent 20-30 prosent mer energieffektive enn glødelamper. Lyskilden er rimelig og har lang levetid. Ved bruk av dimmer og normal bruk vil en halogenpære normalt vare i 5 år eller mer.

Halogenpæren blir ofte brukt på kjøkken, bad, forskjellige typer bord- og arbeidslamper, og steder der fargegjengivelse er viktig. Utstyrt med dimmer kan halogen både gi god allmennbelysning, arbeidslys og koselys.

LED-lys
LED er små dioder som avgir svært mye lys i forhold til strømforbruk og er derfor svært energibesparende. De er vanligvis mellom 0,1 – 1 Watt og har nærmest uendelig levetid og kan derfor brukes på steder hvor det ellers ville være upraktisk å installere en annen lyskilde. Nå er de første LED-lyskildene som kan brukes til annet enn dekorativ belysning tilgjengelig for forbrukerne, men foreløpig finnes det ikke LED-pærer som egner seg for dimming.

LED-lys har i dag svært god kvalitet og gjengir blant annet farger på en utmerket måte. En LED-pære vil ha en levetid på rundt 30.000 timer. Tilsvarende tall for sparepæren er 10.000 timer. En LED-pære koster over fire ganger så mye som en glødepære, men Arnesen mener prisene er på vei nedover.

Lysrør
Lysrør har ingen glødetråd, men en gass som blir lysende og et belegg på innsiden av røret som avgjør lysets fargetemperatur. Det vanlige lysrøret kan brukes på kjøkken, i arbeidsrom og kjellere. Lysrør finnes i avlange og sirkulære utgaver og i mange fargekvaliteter.

- Der det er viktig med god fargegjengivelse er det avgjørende at du kun bruker rør av beste kvalitet, gjerne med fargetemperatur på ca 3000 Kelvin. Typiske steder som trenger slike rør er for eksempel på kjøkken og større baderom, forteller Arnesen.

Fiberoptisk lys
Fiberoptisk lys er bygd som en kraftig lyskilde og tynne bøyelige glass- eller plastikktråder. Lyset ledes gjennom trådene og slippes ut der tråden kuttes.

Denne typen lys egner seg best som effekt- og stemningsbelysning til for eksempel på bad eller som hagebelysning. En stor fordel med fiberoptisk lys er at de ikke avgir varme. De gir heller ingen fare for elektrisk støt.