Rygge i akutt pengenød

Flyplassen på Rygge i Østfold er i akutt pengenød og trenger tilførsel av flere hundre millioner kroner for å unngå konkurs. 

– Vi trenger penger innen to måneder. Hvis ikke går vi konkurs, sier administrerende direktør Pål Tandberg i Rygge sivile lufthavn, selskapet som driver Moss Lufthavn Rygge, til Dagens Næringsliv.

Etter investeringer på over 900 millioner kroner ble flyplassen på Rygge åpnet for sivil trafikk i februar. Norwegian er i dag det eneste flyselskapet som har rutetrafikk på flyplassen.

– I år vil vi få et underskudd på over 100 millioner kroner. Vi trenger en emisjon på mellom 200 og 300 millioner kroner, sier Tandberg.

Eierne med Orkla og Olav Thon i spissen, vil imidlertid ikke bidra med midler før regjeringen fjerner begrensningen på antall passasjerer på flyplassen. I dag har flyplassen et tak på 774.000 passasjerer årlig. I år vil 450.000 passasjerer reise til og fra Rygge.

– Jeg får ikke noen flyselskaper til å etablere seg på Rygge fordi de ser at Norwegian alene kan fly inn passasjertaket som er satt. Da vi fikk konsesjonen oppfatter vi passasjertaket som midlertidig, sier Tandberg.
Rygge har en kapasitet på to millioner passasjerer årlig.