Vi vil ikke binde renta

På tross av rekordmange renteøkninger og et urolig finansmarked er det svært få av norske låntakere som vil binde rentene.

 

Tall fra Synovate MMI viser at bare 4 prosent av de med boliglån vurderer å binde renta. Undersøkelsen er gjort for Postbanken i andre halvår 2007. Ifølge Statistisk sentralbyrå har det vært en nedgang i rentebindingsandelen for utlån til husholdninger.
Av totale utlån til husholdningene i andre kvartal i år har 8,2 prosent fast rente. Det er 0,4 prosentpoeng færre enn ved forrige kvartal, og mer enn en halvering siden statistikken ble presentert første gang for første kvartal 2004.

Rentetoppen nådd
Også Nordea har registrert synkende interesse for fastrentelån. 3,4 prosent av bankens lånekunder har fastrente. Det er en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra i mai.
- Vi registrerer at en forsvinnende liten andel av låntakerne ønsker fastrente. Det kan tyde på at kundene innser at rentetoppen har nærmet seg, sier assisterende informasjonssjef Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea til NTB.

Han tror også at en del av låntakerne brente seg i perioden 2002 til 2004 da de med fastrentelån ikke fikk nyte godt av rentenedgangen.
Sparebankforeningen har samme erfaring, deres siste undersøkelser viser at 12 prosent av låntakerne har fastrente på hele lånet, og bare én prosent vurderer å binde renten i løpet av de neste tre månedene.

Kontroll i økonomien
- Fastrentelån kan sees på som en forsikring mot høyere renter. Så selv om rentene har gått oppover kan det tyde på at de fleste låntakerne likevel har kontroll på sin økonomiske situasjon, skriver administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen i sin kommentar til undersøkelsen.

På generelt grunnlag vil ikke økonomirådgivere anbefale folk å binde renta. Hvis man har en noenlunde romslig økonomi viser erfaringene at det på sikt lønner seg å holde renta flytende. Men for dem som har en presset økonomi med små marginer kan det være en fordel å ha den forutsigbarheten en fastrente gir.