Illustrasjonsfoto

2,7 millioner til Newton-rom og realfag i tolvte time

Helt på tampen av budsjettprosessen på Stortinget har regjeringspartiene i utdanningskomiteen bevilget 2,7 millioner til talentsentre i realfag og Newton-rom.

1,4 millioner kroner går til den ideelle organisasjonen First Scandinavias arbeid med å etablere såkalte Newton-rom i norske kommuner. Hensikten med rommene er å inspirere og rekruttere barn og ungdom til realfagene.

Utdanningskomiteen avgir sin innstilling torsdag.

– I og med at Newton-konseptet har vokst og er så etterspurt i Norge, spesielt etter at vi fikk nye læreplaner, kommer dette til å gi to nye ansettelser i staben, sier en svært fornøyd Per-Arild Konradsen fra First Scandinavia til NTB.

Det er i dag etablert 40 Newton-rom i norske kommuner. Alle er ulike og bygd opp rundt ulike tema som sjømat, olje og luftfart.

– Ungdom lærer gjennom lek. Vi er veldig opptatt av realfagssatsing og har innført konseptet med realfagskommuner. Newton passer som hånd i hanske i denne satsingen, sier utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp).

Samtidig øker utdanningskomiteen satsingen på talentsentre i realfag med 1,3 millioner i 2020. Ordningen for elever med stort læringspotensial ved vitensentrene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø er blitt prøvd ut siden 2016 og er foreslått gjort om til en varig ordning fra neste år.

De 2,7 millionene hentes fra reduserte bevilgninger til direktorat og departement.

(©NTB)