Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Større skred fra Mannen natt til tirsdag

Det har vært flere steinsprang og ett større skred fra fjellet Mannen i Rauma natt til tirsdag.

Bevegelsene i det rasfarlige partiet i fjellet var 40 centimeter i døgnet i øvre del tidlig på natten. Det har senere minket til 20 til 25 centimeter, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK tirsdag morgen.

– Det ble rapportert om et større skred rundt midnatt. Fjellpartiet har vært veldig sensitivt og urolig, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i NVE.

NVE besluttet mandag ettermiddag å opprettholde rødt farenivå for Veslemannen.

Søndag kveld og natt til mandag var det store bevegelser i Veslemannen på grunn av regn, og en stor blokk raste ut fra øvre del. På det meste var hastigheten på opp mot 50 centimeter i døgnet i fjellpartiets øvre del. I nedre del var hastigheten kortvarig på opptil 10 centimeter i døgnet.

– Vi vurderer farenivået fortløpende. Det er meldt fint og klart vær de neste dagene, og om fjellet stabiliserer seg, kan man forvente en nedjustering av farenivået tirsdag, sa geolog Gustav Pless i NVE mandag ettermiddag.

Beboerne ved Veslemannen har vært evakuert siden det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet for en drøy uke siden. Den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg 4 meter den siste måneden.

Veslemannen er en liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen, utenom Veslemannen, er noen få centimeter.