Daglig leder Morten W. Nielsen i Submet Construction bestrider grunnlaget for hvorfor de ble kastet ut på Nasjonalmuseet.

Submet stevner AF Gruppen for retten

Submet har ikke nådd fram med millionkravene mot AF Gruppen etter at de ble kastet ut av Nasjonalmuseet. Nå vil de gå rettens vei.

- Vi er ved veis ende i arbeidet med å finne en minnelig løsning med AF Gruppen. Det har ikke vært mulig å komme fram til en avtale, sier daglig leder Morten W. Nielsen i Submet.

Byggeindustrein omtalte før jul at Submet har lagt inn et betydelig sluttavregningskrav etter at AF Gruppen hevet storkontrakten på Nasjonalmuseet til en verdi på 270 millioner kroner.

Les også:Har krevd opp mot hundre millioner kroner av AF Gruppen

Kravet fra underentreprenøren var på 66,5 millioner for jobben de har utført på Nasjonalmuseet. I tillegg krevde de 25,5 millioner for det de mener er urettmessig heving av kontrakten.

Nielsen påpekte at bedriftens framtid står og faller på en økonomisk løsning med AF Gruppen.

Tilbyr nulloppgjør

Selskapene har vært i dialog for å finne en utenomrettslig løsning, men har ikke lykkes.

- De har kun vært villige til å tilby et nulloppgjør, hvor vi ikke skylder dem noe og de ikke skylder oss noe. Når vi og våre kreditorer har utført arbeid for over 65 millioner kroner, så kan vi selvfølgelig ikke akseptere det. Vi har derfor varslet at saken er overlevert til vår advokat, sier han.

Submets advokat, Audun Ludvig Bollerud, sier det er høyt konfliktnivå mellom partene.

- Vi jobber nå med en stevning mot AF Gruppen i forbindelse med sluttoppgjøret, sier Bollerud, som er partner i Advokatfirma Ræder.

Han og ytterligere en advokat i firmaet har jobbet med stevningen i rundt halvannen uke.

- Vi mener Submet har mye penger til gode, men det er fortsatt mange dokumenter å gå igjennom. Vi regner med å ha stevningen klar i løpet av tre til fire uker, sier Bollerud.

- Beintøffe vilkår

Det var 22. september AF Gruppen hevet kontrakten med Submet på Nasjonalmuseet. Årsaken var bedriftens likviditetsproblemer, og at de ifølge AF Gruppen ikke har ivaretatt sine forpliktelser.

Les også:Submet på konkursens rand – kastes ut av Nasjonalmuseet

Submet-sjefen hevder likviditetsproblemene oppsto fordi de ikke har fått betalt for nær 40 millioner av utførte endringsarbeider, samt at AF Gruppen har holdt igjen vel 20 millioner i utførte kontraktsarbeider.

Les også: Submet: - Har ikke fått betalt for utførte endringsarbeider på Nasjonalmuseet

Nielsen sier at behandlingstiden for de godkjente endringskravene er på rundt fem måneder, og at det da sier seg selv at det blir utfordrende å finansiere driften.

- Kritikken vår går først og fremst på betalingsstrukturen. Det er urimelig av store aktører å bruke så beintøffe kontraktsvilkår mot små entreprenører. De har nærmest brukt dem som en bank. Jeg vil kalle det en leilendingskontrakt, sier Bollerud.

Lav egenkapital før kontraktinngåelse

Bollerud sier det i EU er innført regler for å unngå sen betaling for utført arbeid av små og mellomstore virksomheter, ettersom det kan påvirke likviditeten og konkurranseevnen.

- Hensikten er å unngå akkurat det AF har gjort her. Poenget vårt er at man ikke skal ha betalingsregler av denne typen. Det er urimelig å pålegge små virksomheter så lang betalingstid. Dette er en rå form for kontraktsjus, som bransjen ikke er tjent med, sier han.

- Kjente ikke Submet til disse vilkårene da de skrev under kontrakten?

- De har hatt kunnskap om vilkårene, men stolte på at de delene av kontakten ikke skulle bli brukt mot dem. AF var klar over Submets begrensede egenkapital på 6 millioner ved kontraktsinngåelse. Alle skjønner at de vil få problemer med betalinger så langt fram i tid, sier Bollerud.

- Opptrådd ryddig

Wibeke Brusdal, kommunikasjonsdirektør i AF Gruppen vil ikke kommentere kritikken, men bekrefter i en e-post at sluttoppgjøret med Submet ikke har ført fram ennå.

- Vi mener vi har opptrådd ryddig overfor Submet både før og etter at vi måtte avslutte kontrakten fordi selskapet ikke ivaretok sine kontraktsforpliktelser, skriver hun, og legger til:

- Siden kontrakten med Submet ble avviklet, har vi funnet løsninger som gjør at vi kan ivareta våre forpliktelser overfor Statsbygg. Det er vi tilfreds med.

Startet opp nye Submet AS

Morten W. Nielsen sier at Submet nå har lagt ned all sin virksomhet.

- Vi har stengt alle kraner. Håpet er fortsatt å finne en økonomisk løsning slik at vi kan gjenoppta driften, sier han.

I mellomtiden har de polske eirene av bedriften startet opp det nye selskapet Submet AS.

- Det er et bemanningsforetak, hvor vi leier ut medarbeiderne våre til markedet. Så langt har vi fått tilbake 30 til 40 av de tidligere arbeiderne i Submet, sier Nielsen, som selv er innleid som rådgiver.

Les også: Milepel på Nasjonalmuseet